Op bezoek bij het Ommelanderhuis

huislogodinsdag 27 februari 2007 19:34

De Stichting Huis voor thuis- en daklozen in Groningen biedt sinds 1981 onderdak aan mensen die tijdelijk of permanent thuis- of dakloos zijn. De Stichting Huis richt zich op een zeer brede doelgroep. Vorige week was de fractie op bezoek bij het Ommelanderhuis.

Sociaal pension het Ommelanderhuis is een woonhuis voor dak- en thuislozen met een (chronisch) psychiatrische problematiek, mogelijk gecombineerd met een verslavingsprobleem. Het Ommelanderhuis biedt plaats aan 44 mensen, zowel mannen als vrouwen. Er zijn 36 éénpersoonskamers, 4 tweepersoonskamers, een gezamenlijke recreatieruimte, een activiteitenzolder, een eetzaal, een grote tuin en ruime sanitaire voorzieningen. Iedereen krijgt een vaste begeleider, die helpt bij de dagelijkse problemen, hygiëne, medicatie, beheer van het geld, etc. Hulpverlening wordt door andere instanties gegeven.

Om 9 uur schuiven we aan bij het ontbijt onder het genot van een kopje thee. Iedere bewoner heeft tot kwart voor 10 de gelegenheid om te ontbijten met brood, pap of beschuit met koffie/thee/melk. Het ontbijt ziet er goed uit en de begeleiders tasten op een prettige manier bij de bewoners af hoe de stemming is. We raken in gesprek met een tweetal bewoners die ervaringen met ons delen.
Hierna krijgen we een rondleiding. Naast de dagelijkse schoonmaak van de gemeenschappelijke vertrekken moet iedere bewoner elke week zijn eigen kamer schoonmaken. De begeleiders vertellen ons dat zij veel energie steken in het bevorderen ervan. Daarna schuiven we aan bij het koffiedrinken in de recreatieruimte. Spongebob is een welkome afleiding, evenals shag roken. Een aantal bewoners heeft een vorm van dagbesteding en is momenteel niet aanwezig, maar ook hier blijkt dat in het verkrijgen en behouden van dagbesteding veel energie van de begeleiders gaat zitten.
Na het koffiedrinken gaan we de tuin in. Leerlingen van het Terracollege hebben net de tuin opgeknapt en het ziet er mooi uit. Sfeerbepalend is de eeuwenoude boom in de tuin, die in de zomer veel schaduw geeft.

Hierna spreken we met de begeleider van het BING-team ((BING=bemoeizorg in Groningen, samenwerkingsverband van VNN (verslavingszorg Noord-Nederland) met de GGZ voor de zorg voor mensen met verslavingsproblematiek en een psychiatrische stoornis)). Hij overlegt dagelijks met de begeleiders over de persoonlijke situatie van de bewoners en onderneemt waar nodig verdere actie. Tijdens dit gesprek krijgt een aantal bewoners voor een paar dagen geld; zij hebben er nl. voor gekozen om hun geld door Stichting Huis te laten beheren zodat de uitgaven wat beter gespreid kunnen worden.

Ter afsluiting hebben we een gesprek met de leidinggevende. Zij vertelt ons dat het voor de begeleiders steeds lastiger wordt om goede begeleiding aan de bewoners te geven omdat de problematiek van deze groep a. zwaarder is geworden en b. meer zogeheten dubbele-diagnosepatiënten kent (verslavingsproblemen en psychiatrische problemen). Dit leidt tot escalaties die steeds moeilijker te handhaven zijn. Stichting Huis denkt na over mogelijke oplossingen maar heeft ons in ieder geval laten zien hoe het er aan toe gaat op het Ommelanderhuis. We danken het Ommelanderhuis en haar bewoners voor de gastvrijheid van deze morgen.

Meer info: www.stichtinghuis.nl

« Terug

Reacties op 'Op bezoek bij het Ommelanderhuis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > februari