Onbekende Nederlanders

woensdag 23 februari 2011 10:46

Dat was wel even schrikken. Het gemeentelijk roddelblad Binnenlands Bestuur heeft een onderzoek gehouden naar de bekendheid van de gedeputeerden in hun provincies. In de Randstad blijkt het droevig gesteld met die kennis. Heel, heel weinig mensen kennen een naam van een gedeputeerde. Bij mij kwam het uit op ruim 1% van de ondervraagden, maar ik vorm geen echte uitzondering. Een collega van de PvdA was zelfs bij niemand bekend. Collega-gedeputeerden die al ruim acht  jaar “in het ambt staan” scoren nauwelijks beter dan ik als vierjarige. Ook lijkt de politieke kleur er weinig toe te doen. Treurig, maar ook wel een beetje geruststellend natuurlijk. Buiten de Randstad is de kennis iets groter maar ook niet echt om over naar huis te schrijven. De provinciale bestuurders behoren tot degenen die, net als Olivier B. Bommel, veel goeds doen in stilte.
Kortom, als je een bekende Nederlander wilt worden, of bij het grote publiek in de belangstelling wilt staan, moet je één ding niet doen, namelijk gedeputeerde worden. Tenminste, als je niet van plan bent gekke dingen doen. Want als je bereid bent te frauderen, je declaraties tot ongekende hoogte op te voeren, niet van de secretaresses (m/v) afblijft of als dienstauto een Rolls Royce Silver Cloud kiest. Ja, dan zullen de media ongetwijfeld aandacht aan je besteden, wordt je uitgenodigd bij Paul en Witteman en daarna met een motie van wantrouwen aan je broek weggestuurd.
De meeste gedeputeerden zijn echter wel zo door de wol geverfd dat ze dat soort dingen niet doen en zeker niet op een opzichtige manier.

Overigens vraag ik me af hoe a-select het onderzoek is uitgevoerd. In het landelijk gebied van de provincie blijken heel wat mensen me toch te kennen. Althans dat moet ik afleiden uit mijn mailverkeer. Waarschijnlijk alleen in de binnensteden van Den Haag en Rotterdam gepeild. Ga maar eens naar de Krimpenerwaard of Goeree-Overflakkee. Maar och, doe ook maar niet. Dat goed doen in stilte bevalt me eigenlijk wel, zoals veel van mijn collega’s. Dus, blijven we naamloos en unaniem door het leven gaan.

Nu, rond de verkiezingen, schitteren de kandidaten voor Provinciale Staten even met hun konterfeitsel op de aanplakbiljetten, maar het staat allerminst vast dat zij ook de gedeputeerden zullen worden. Veel helpt het blijkbaar ook niet want die namen werden ook niet genoemd. 

Maar nog even onder ons, beste lezer, als u een gedeputeerde kent, stuur me dan even een mail. Mijn naam is Joop Evertse.
 

« Terug

Reacties op 'Onbekende Nederlanders'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > februari