Werkbezoek Halt

Logo Haltdinsdag 20 maart 2007 21:25

Halt stelt zich ten doel een bijdrage te leveren aan het voorkomen en bestrijden van veelvoorkomende criminaliteit onder jongeren. Het feit dat vanaf 1 januari 2007 de Halt-bureaus van Groningen, Friesland en Drenthe zijn gefuseerd tot één Stichting Halt Noord-Nederland was de aanleiding om eens een gesprek aan te gaan. In een aantal commissiebesprekingen over het jeugdbeleid in Groningen vonden we GroenLinks aan onze zijde; reden om gezamenlijk met GroenLinks op bezoek te gaan.

Halt staat voor Het Alternatief voor vervolging door Justitie is vanaf 1995 opgenomen in het Wetboek van Stafrecht. Het Haltbureau Groningen houdt zich onder andere bezig met:


  • de Halt-afdoening voor jongeren van 12-18 jaar. Jongeren die een strafwaardig delict hebben gepleegd en door de politie zijn doorverwezen, moeten wat ze gedaan hebben weer goed maken in de vorm van excuses aanbieden, door te werken en de eventuele schade vergoeden.

  • de Stop-reactie (voor jongeren onder de 12 jaar). Jongeren onder de 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk vervolgd worden. Aan de ouders van deze kinderen wordt een lichte vorm van opvoedingsondersteuning aangeboden waarbij de ouders met hun kind(eren) worden uitgenodigd.

  • Als bij Halt of Stop blijkt dat er sprake is van achterliggende problematiek, wordt doorverwezen naar Bureau Jeugdzorg.

  • Om jeugdcriminaliteit te voorkomen voert Halt in het onderwijs veel preventieprojecten uit, in de stad Groningen zijn zij betrokken bij het project Gezonde en Veilige school.

  • Hanzehogeschoolstudenten geven in de periode voor Oud en Nieuw voorlichting op 30 basisscholen over het te vroeg afsteken van vuurwerk (en de straffen die daarop staan) en de gevaren van vuurwerk.

Rondom de zomer van 2006 is een kritisch rapport verschenen over de effectiviteit van Halt. Wat hierin meespeelt is het feit dat waar Halt opgericht is voor jongeren die voor het eerst een Haltwaardig delict plegen, er nu vaker sprake is van jongeren die voor een tweede keer de fout ingaan. In samenspraak met Justitie wordt gewerkt aan een effectievere inzet.

Voor wat betreft de inzet van de gelden voor De Gezonde en Veilige School volgt later dit jaar een evaluatie die in de commissie Onderwijs en Welzijn behandeld kan worden.

Meer info: www.haltgroningen.nl

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek Halt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > maart