Uit de fractie (maart 2007)

dinsdag 20 maart 2007 09:04

Uiteraard zijn ookwij blij met het behaalde regeringsakkoord en wensen vanaf deze plaats zowel de ChristenUnieministers en staatssecretaris maar zeker ook de landelijke fractie Gods zegen toe in het politieke werk dat wacht. Ook voor ons wacht politiek werk en in dat politieke werk hebben wij altijd gebruik gemaakt van actieve leden die dat politieke werk mee helpen vorm te geven in de steunfractie. Helaas zijn er op dit moment een drietal vacatures, zie onze website www.groningen.christenunie.nl voor meer informatie. Op het moment dat wij dit schrijven, constateren dat wij alweer 1 jaar van de nieuwe gemeenteraadsperiode erop hebben zitten. Het klinkt afgezaagd, maar ook dit jaar is weer voorbij gevlogen. Maar als fractie constateren we nog steeds dat we met veel inzet en genoegen ons dagelijks politieke werk verrichten.

 

Blauwe Dorp toch een monument?
Ruim een jaar geleden heeft de gemeenteraad voor het laatst een beslissing genomen over de toekomst van het Blauwe Dorp in de Oosterparkwijk. Samen met de corporatie Nijestee waren we tot de conclusie gekomen dat behoud van de wijk voor de lange termijn niet tot de mogelijkheden behoorde en dat het nieuwe plan van de corporatie deze mogelijkheden wel had. Ieder die dat wilde kon terugkomen om een nieuwe en betere woning te huren, maar ook een deel was bestemd voor verkoop. In 2006 hebben een aantal actieve wijkbewoners gevraagd om van dit wijkje een monument te maken en de monumentencommissie heeft deze aanvraag ondersteund en adviseert de raad er een monument van te maken. Wij zijn daar niet op voorhand op tegen, maar we willen wel zeker weten dat er een goede toekomst voor deze monumenten daagt en daarom hebben we aan Nijestee gevraagd om samen met enkele anderen en een commissie uit de raad de mogelijkheden op een rijtje te zetten. Door een motie van ChristenUnie, VVD en GroenLinks, gesteund door vrijwel de hele raad, moet hierover nu voor 1 mei duidelijkheid komen.

Tram in stad en regio
In de besluitvorming rondom de startnotitie van het college met de titel “Tram in Stad en Regio” vond in de raad van 21 februari jl. het finale debat plaats. De cruciale vraag die wij als als fractie gesteld hebben is waarom zo’n tram nu eigenlijk nodig is. De fractie vindt openbaar vervoer belangrijk en gezien het feit dat 16% hier gebruik van maakt is een impuls in het openbaar vervoer zeker op zijn plaats. Maar niet alleen is inzet voor het openbaar vervoer nodig, er is ook blijvende inzet nodig voor beleid voor de auto en ook zeker voor de fiets!

Een studie naar een voorlopig ontwerp van de lijn HS-Zernike vindt de fractie dan zeker op zijn plaats. Daar staat tegelijkertijd bij dat er beleidsmatig ingezet wordt op een eindbeeld van een regionaal tramnetwerk. De vraag daarbij is of de tram bijdraagt aan een goed regionaal netwerk of dat de bestaande structuur daarin voorziet. Wij nemen aan dat in de verdere besluitvorming ook dit element heel duidelijk naar vormen waarbij wij bedoelen: wat is de toegevoegde waarde van de regiotram op de huidige situatie?
Ook van groot belang voor het slagen van het hele project is de politieke en financiële steun van de regio en van het rijk. Onze zorgen hebben wij daarom verwoord in een motie waarin wij het college vragen te rapporteren over de steun vanuit de regio en het rijk.
Het totale project beslaat een investering 150 miljoen euro voor de lijn HS-Zernike en misschien wel 1,5 miljard voor het totale plan. Wat de besluitvorming lastig maakt zijn de momenten waarop je moet aangeven of je écht verder wilt en kunt, of al zover bent in het hele proces dat je er geen weg terug is. De fractie van de ChristenUnie vindt gezien het megabedrag van het hele project het van het grootste belang om op tijd te kunnen stoppen, zodat er niet onnodig geld wordt uitgegeven. Ook dit is verwoord in de motie die wij ingediend hebben, en deze motie is met steun van de gehele raad aangenomen.
Een tram in de stad en een tram in de regio! Het blijft een enorm project waarvan we alle ins en outs nu niet kunnen overzien. Desalniettemin rechtvaardigt vooral de impuls voor het OV de insteek van het college en daarmee ook de steun van de ChristenUniefractie.

Onderzoek Hortusbuurt en Universiteit
In de achter ons liggende jaren is er veel gedoe geweest rondom nieuwbouwplannen voor de universiteit. Wij hebben ons daar ook altijd actief mee bemoeid. Ondertussen is het geheel in rustiger vaarwater terecht gekomen, maar dat is wel ten koste gegaan van een aantal bomen en de sloop van een monumentaal huisje. Het college had er geen behoefte aan om dat verder uit te zoeken hoe het precies is gegaan en of we daar steken hebben laten vallen. De buurt wilde dat wel en wij hebben hen daarin gesteund. Vervolgens wilde het college toch wel een onderzoek, maar door ons aandringen, wordt het een onderzoek onder verantwoordelijkheid van zowel raad als college. We hopen dat dit onderzoek de zaak helemaal tot een goed einde kan brengen.

Het Groninger Forum
De afgelopen maanden heeft in het teken gestaan van de 7 ontwerpen voor het Groninger Forum. Wat een succes! Duizenden (waaronder u?) bezochten de tentoonstelling van de 7 maquettes en tot een ieders verbazing was de uitslag van de stemming een heel duidelijke: alle groepen (vakjury, stadjers, jeugd en overigen) kozen allen voor het ontwerp van NL Architects en de discussie in de raadsvergadering van maart zal ongetwijfeld over andere zaken gaan als de keuze voor welk ontwerp. Toch is er nog genoeg te bespreken: wat gaat er daar precies gebeuren, hoe gaat het worden  met de parkeergarage, is er voldoende rekening gehouden met fietsenstallingen en ook de financiering van het hele project heeft nog heel wat voeten in de aarde. We komen er ongetwijfeld op terug.
 
Stedenband Groningen-San Carlos
In december jl. mocht Inge Jongman namens de raad van Groningen samen met Dick Vrieling, griffier gemeenteraad, en Jacqueline Kinds, fractievoorzitter PvdA en een aantal vertegenwoordigers van de stedenband een werkbezoek brengen aan San Carlos in Nicaragua (Midden-Amerika). De stedenband die Groningen heeft met San Carlos in Nicaragua krijgt werkelijk betekenis als burgers van beide steden ook met elkaar in contact komen. Dat is de reden dat wij namens de gemeenteraad van Groningen begin december een bezoek aan San Carlos hebben gebracht. Natuurlijk is er in de afgelopen periode al zo veel gebeurd dat er alle reden is het twintigjarig bestaan van de stedenband te vieren. En uiteraard waren we aanwezig bij het forum over het eco-toerisme dat de stad Groningen als cadeau aan San Carlos heeft aangeboden.

Vanzelfsprekend hebben we veel en vaak overleg gevoerd met de burgemeester en raadsleden aldaar om beter inzicht te krijgen in hoe de banden tussen organisaties en burgers in onze stad met die in San Carlos kunnen worden versterkt.  We hebben over deze intensivering van de stedenband niet alleen met het gemeentebestuur van gedachten gewisseld, maar hebben daartoe ook bezoeken gebracht aan ondermeer sportverenigingen, scholen, een kinderdagverblijf en een ziekenhuis. We willen inventariseren waar behoefte aan is en zijn nu aan het bekijken waar wij, nu we alweer drie maanden terug zijn, een bijdrage kunnen leveren aan deze stedenband.
Het is ons nl. opgevallen dat de stedenband behoorlijk heeft bijgedragen aan het op een ander niveau brengen van de samenleving in San Carlos, maar dat er nog een groot verschil bestaat tussen onze welvaart hier en de toch veel voorkomende armoede daar. Waar mogelijk is het goed om hulp te bieden vanuit Groningen  en dat hoeft niet eens altijd alleen met geld, maar het ook een bijdrage zijn in de vorm van een idee. San Carlos ligt temidden van prachtig natuurschoon (wat wij ook zelf mochten zien in de vorm prachtige bloemen/dieren/bomen/planten), waar ze nog veel meer voordeel uit kunnen halen. We denken dan ook dat het goed is dat deze stedenband bestaat.

Jaarverslag 2006
Vanaf 1 april is het jaarverslag van de fractie weer beschikbaar. In korte lijnen bespreken we wat de fractie het afgelopen jaar 2006 heeft gedaan. Wilt u een exemplaar, neem dan gerust contact op met de fractie, dan zullen we u een exemplaar toesturen zo gauw het beschikbaar is. U hoeft met de aanvraag niet te wachten tot 1 april. Als u vragen heeft over het verslag, dan is daar maar weinig tijd voor op de jaarvergadering van 20 april, dus belt of mailt u eventuele vragen aan ons door?

Tenslotte
Voor vragen en/of opmerkingen zijn wij als altijd bereikbaar via tel. 050 – 3130744, via de mail christenunie@raad.groningen.nl of via onze website: www.groningen.christenunie.nl


Namens de hele fractie,

David de Jong en Inge Jongman - Mollema


« Terug

Reacties op 'Uit de fractie (maart 2007)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > maart