Bijdrage Inge Jongman in duidingsdebat

duidingsdebatdinsdag 25 maart 2014 14:50

Maandag hield de gemeenteraad een debat om de uitslag van de verkiezingen te duiden. Fractievoorzitter Inge Jongman stelde in haar bijdrage dat D66 en SP, ondanks grote inhoudelijke tegenstellingen, als winnaars goed met elkaar moeten praten en legde de link met de kloof tussen burger en politiek. In dit verband vond ook de uitspraak dat de gemeente schoon schip moet maken met gefrustreerde bewoners veel weerklank. Hieronder is Jongmans woordvoering te vinden.

Het politiek kleurenpalet is veranderd, de kiezers zijn in groten getale van kleur verschoten - tenminste 54,51% van de Stadjers - de overige 45,49% heeft moeite met het maken van een keus, heeft er helemaal genoeg van of is diep teleurgesteld. Hoe dan ook, wij feliciteren de winnaars en leven mee met de verliezers. Maar met deze uitslag is de stad in zichzelf nog niet van kleur verschoten.

De hedendaagse neiging om het eerst over de poppetjes te hebben en in welk team je gaat niet verder dan een gemiddelde The Voice aflevering. Wij stellen het stadsbelang voorop. Wat wil je met de stad bereiken, hoe brengen wij gezamenlijk die stad vooruit want ook in je eentje kun je het in deze raad niet rooien. Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie laat zien hoe wij dat willen; in onze slogan “Laat Stadjers bloeien” laten wij zien dat wij gaan voor die stad.

Ambities zijn er niet alleen voor de komende vier jaren maar ook voor iets verder dan ieders politieke neus reikt. Daarom benoem ik namens de ChristenUnie eerst de thema´s die aandacht nodig hebben.

  • Dé decentralisaties. Thema dat iedereen raakt en waar vertaling beleid in uitwerking nauwgezette inzet vergt en Stadjers raakt. Zorgen om de zorg.
  • Zuidelijke Ringweg. Het grootste project met nu nog grote vraagtekens voor uitwerking op de stad en financiële consequenties.
  • Duurzaamheid. Besef van onze omgeving, besef van gebruik van energiebronnen.
  • Armoedebeleid. Hoe helpen we de groep die het zwaar heeft. Overheid als schild voor de zwakke.
  • Werkgelegenheid. Hoe geven we meer mensen de gelegenheid om te werken.
  • Openbare ruimte niet laten 'verrommelen'. Openbare ruimte is ons visitekaartje. Zo houden is uitdaging.
  • Wijkvernieuwing. Geboekte resultaten behouden.
  • Forum. Aandacht voor invulling en budgetkaders.
  • Aandacht voor fiets in het laten samenvallen van alle verkeersstromen. Groningen als fietsstad nummer 1.
  • Regeldrukvermindering. Minder regels, meer denken in mogelijkheden en wegnemen belemmeringen.

Reflectie op het geheel is wat ons betreft er vooral toch één van ontevredenheid over het landelijk kabinetsbeleid van de PvdA en de VVD en in mindere mate lokale effecten. Wat voor welke kiezer het zwaarst weegt is moeilijk te zeggen. De kiezer die het totaal niet eens is met het kabinetsbeleid heeft gekozen voor de SP. De kiezer die zijn ei niet meer kwijt kan bij de PvdA en de VVD heeft gekozen voor D66. Want D66 steunt het landelijk beleid van deze twee partijen, maar heeft er geen last van; datzelfde geldt voor ons als ChristenUnie. Dat is bijzonder, helemaal met deze enorme zeteltoename. Dan ligt de verklaring ook in het Pechtoldeffect op het land evenals het Roemereffect.

Reflectie op ons eigen resultaat: we hebben 15,7% stemmenwinst ten opzichte van 2010 en zijn daar erg trots op. Een gemiddeld bedrijf zou er voor tekenen…We hebben dat niet kunnen vertalen in zetelwinst; maar onze stemmenwinst in de lijstverbinding met het CDA laten vertalen in een sterker C-deel in de raad. Totaal 5 C-zetels is een dankbaar resultaat.

Kijkend naar een nieuw college vinden wij dat D66 voorop en de SP elkaar eerst diep in de ogen moeten kijken. Programmatisch verschillen zij best veel van elkaar, ondanks de samenwerking in het college in de afgelopen periode. Maar de kiezer wil zich laten vertegenwoordigen door D66 als nieuwe vertolkers in de politiek. De kiezer wil via de SP ook laten zien dat het oppassen geblazen is met al die nieuwe bezuinigingen. Maar als de SP in een college verantwoording neemt voor de uitvoering, is dat wel een tegenstelling in zich.

De kloof burger – politiek die wij herhaaldelijk voelden bij de afgelopen debatten is ook een reden om naast D66 ook SP in het college te hebben als vertolkers van beide stromingen. Maar de informateur moet niet stilstaan bij deze combi. Het woord nieuwe politiek is wel eens gevallen in de verkiezingsdebatten. Samenwerken in vertrouwen als college, raad en Stadjers en samen gáán voor de stad met een hervormingsagenda die bindt en boeit, is een opdracht wat ons betreft. Wij zouden het als ChristenUnie een uitdaging vinden om nu eens schoon schip te maken met gefrustreerde bewoners in deze stad die te hoop lopen tegen de gemeente. Er zijn vele combinaties te maken en iedereen die kan rekenen, kan dat doen. Wij tellen met twee zetels niet zwaar mee. Wij willen wel aangeven ook zeker wel verantwoordelijkheid te willen dragen. Gezien onze politieke stabiliteit zijn wij een betrouwbare partner. Maar als je verantwoordelijkheid samen draagt, gaat dat niet ten koste van alles. Wij wensen D66 veel succes en wijsheid toe.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2014 > maart