Ruimtelijk verkiezingsdebat

woensdag 12 maart 2014 20:00

Op woensdag 12 maart organiseert het Platform GRAS een Ruimtelijk Verkiezingsdebat. Een panel van architecten, ontwerpers, ontwikkelaars, corporatie-vertegenwoordigers, vastgoeddeskundigen en dergelijke voert het debat en de lijsttrekkers worden daar in betrokken. In het debat komen de ruimtelijke thema's uit de gemeentepolitiek aan bod. 

De avond bestaat uit vier blokken waarbij steeds andere panelleden de hoofdrollen zullen vervullen. Tussen de vier blokken zitten korte intermezzo's waarbij drie panelleden op grond van de verkiezingsprogramma's een 'ruimtelijk stemadvies' zullen geven. In het eerste blok staat de binnenstad centraal. Thema's en ontwerpen die in dit blok aan de orde zouden kunnen komen zijn: (winkel)leegstand, terugloop commerciële functies en alternatieven daarvoor; zoektocht naar een ruimtelijk strategisch antwoord op de functieveranderingen waarmee de binnenstad te maken krijgt; effecten veranderingen in eigendom en groei 'grootgrondbezit' van een steeds beperkter aantal eigenaren; beheer en kwaliteit openbare ruimte.

In het tweede blok gaat het over de bestaande stad met aandacht voor bijvoorbeeld: waar moet het heen met de wijkvernieuwing; verduurzaming woningvoorraad; bereikbaarheid; relatie corporaties en gemeente; bewonersparticipatie; jongerenhuisvesting. Het derde blok behandelt de (on)geplande stad. Hier is ruimte voor een gesprek over de omgang met Meerstad, Suikerunie, Westpoort; stimuleren woningbouw/bouwoffensief; nieuw ruimtelijk instrumentarium; welstand, relatie stad en regio, bereikbaarheid. In het vierde en laatste 'vrije' blok is er ruimte voor thema's en onderwerpen die nog niet aan de orde zijn gekomen of 'overlopen' uit de andere drie blokken. Verder aandacht voor de opgaven die al dan niet node gemist worden in de verschillende verkiezingsprogramma's. In dit vierde blok doet ook de zaal mee.

Het debat vindt plaats in de Groene Zaal van Academie Minerva aan de Praediniussingel 59 en begint om 20:00 uur. Vanuit de ChristenUnie zijn lijsttrekker Inge Jongman en kandidaat-raadslid Geert de Jonge bij dit debat aanwezig.

« Terug

Archief > 2014 > maart