Kinderbomen

kinderbomenbosmaandag 26 oktober 2009 16:35

Er wordt wel gezegd dat mensen leven van herinneringen en toekomstdromen en dat daartussen eigenlijk weinig zit. Dat lijkt me wat overdreven, want het hier en nu houdt ons toch ook bezig. Een feit is natuurlijk wel, dat herinneringen voor iedereen een grote rol spelen. Vooral als herinneringen met veel emotie gepaard gaan, zijn ze zo waardevol dat we ze niet kwijt willen. De één zal dat doen door ze in zichzelf op te bergen, de ander wil er uiting aan geven. Het geboren worden of het overlijden van een kind is natuurlijk zo'n moment.

In het verleden werden bij speciale gebeurtenissen vaak bomen geplant. Bijvoorbeeld bij een troonswisseling, de geboorte van een prins of prinses. Zo heb je overal in het land nog Wilhelmina- en Julianabomen. U weet wel, zo'n solitaire boom met een hekje er rond en een bordje er bij. Bomen hebben een zekerer symboolfunctie. Het idee is ontstaan om bij heel specifieke gebeurtenissen in het leven van "gewone mensen" daarvoor op die manier ook een mogelijkheid te geven. In ons land is het begonnen met een herdenkingsbos in Lelystad. Daar kan een boom worden geplant voor mensen die aan kanker zijn gestorven.

Sinds zaterdag hebben we in Zuid-Holland het kinderbomenbos. Een gebied waar mensen die een kind hebben verloren, of voor wie het heel speciaal is dat een kind is geboren, ter herinnering daaraan een boom kunnen planten. Een aantal mensen, waaronder enkele bekende Nederlanders, heeft dat zaterdag ook als eerste gedaan. Het is een mooi ontwerp, dat kinderbomenbos, waarin grote boomcirkels worden aangeplant. Binnen de cirkels, die "kamers" worden genoemd, kunnen dan de gedenkbomen worden geplant. Daar mocht ik ook bij helpen.  Eén van de twaalf eiken, die samen één van de cirkels vormen, hebben de wethouder van Zoetermeer en ik, met behulp van twee kinderen, een plekje gegeven. Toch wel een heel speciale beleving.

Het kinderbomenbos zal een onderdeel vormen van het Bentwoud. En strategisch groenproject van de provincie Zuid-Holland van 1.300 ha, dat in aanleg is en een grote groene long gaat vormen binnen de drukke Randstad. Het is mooi dat er binnen dat grote recreatiegebied, ook een plek zal zijn van stilte en bezinning. Een plek waar de vreugde van de geboorte en het verdriet van het sterven heel dicht bij elkaar zullen komen en weerspiegeld zullen worden in bomen die namen hebben. Bomen die, als het goed is, daar door de seizoenen heen mooi staan te wezen. Bomen die de jaren en de herinneringen zullen verduren en verduurzamen

« Terug