Fracties provincie en stad ontmoe(t)ten elkaar

provinciehuiswoensdag 10 juni 2009 00:37

Op dinsdag 2 juni (de normale vergaderdag, maandag, viel samen met Tweede Pinksterdag) staken de ChristenUnie-fracties van de provincie en de Stad de koppen bij elkaar. Het is het voornemen zo eens in de zes maanden elkaar bij te praten over de stand van zaken, en waar mogelijk gezamenlijk op te trekken.

Dat is nuttig, omdat de provincie een regisserende en toezichthoudende rol heeft ten aanzien van gemeenten. Dat klinkt streng, maar in veel gevallen komt het neer op samenwerking bij grootschalige projecten. Zo hebben we geconstateerd dat de provinciale en gemeentelijke fracties allebei graag zouden zien dat de ontwikkeling van de woonwijk Meerstad op een verantwoorde wijze doorgezet wordt, en dat er geïnvesteerd moet worden in pogingen om grote rijksdiensten als de Voedsel- en Warenautoriteit in Groningen te houden. Waar mogelijk werken we samen om in Provinciale Staten en de gemeenteraad, maar ook door het aanspreken van de wederzijdse politieke netwerken de gemeenschappelijke belangen te behartigen.

Op sommige onderdelen is er geen sprake van eendrachtigheid, maar heeft de provincie eenvoudigweg andere belangen dan de Stad. Dat komt bij zo’n gezamenlijke bijeenkomst mooi tot uiting. Een goed voorbeeld is de verdeling van financiële tegenvallers bij de aanleg van een tram. Daar staat het provinciale belang om zo weinig mogelijk financieel risico te dragen voor een project dat de eerste jaren vooral in de Stad relevant is tegenover het stedelijk belang van steun (mensen en middelen) voor een hoogwaardig vervoersconcept dat de noordelijke regio hard nodig heeft. Een soortgelijke belangentegenstelling in posities is te zien bij de keuze voor de aanleg van windmolenparken: de provincie wil geen windmolens in de buurt van de Stad, terwijl de Stad graag een windmolenpark zou zien verschijnen bij de Stainkoeln. Het is overigens niet gezegd dat belangentegenstellingen tussen provincie en stad rechtstreeks vertaald worden in tegenstelllingen tussen de provinciale ChristenUnie-fractie en de gemeentelijke geestverwanten. En zelfs als dat wel zo is, is er slechts sprake van zakelijke meningsverschillen. Het was goed om te constateren dat de betrekkingen door alle betrokkenen worden gewaardeerd, en zullen worden gecontinueerd.

Na de bespreking op het Provinciehuis hebben we nog doorgepraat op het stadhuis. Die bespreking diende ter voorbereiding van de commissievergaderingen op woensdag. Op de agenda stonden enkele zeer belangrijke voorstellen die de gemeenteraad in de maand juni voorgelegd krijgt. Sommige van die voorstellen sorteren voor op wat komen gaat. Zo hebben we gesproken over de inspraakreacties op de tracékeuze voor tramlijn 1 (Hoofdstation-Zernike) en de exploitatie van het Groninger Forum. In beide gevallen gaat het om grootschalige projecten waarbij de besluitvorming in stukjes is opgedeeld. Of er daadwerkelijk een tram en een forum komen, is nog steeds niet definitief bepaald. Wel zijn er al diverse besluiten genomen waarbij tekeningen en plannen zijn vastgesteld. We waken ertegen dat we ongemerkt meegesleurd worden in een trein die niet meer is te stoppen of kan worden bijgestuurd.

Namens de fractie,

Mentko Nap

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht