ChristenUnie zet ouderbeleid op de kaart

dinsdag 11 juli 2006 20:00

Respect en waardering voor de levenservaring van ouderen siert onze samenleving. Dat is het motief voor de ChristenUnie om in de Staten van de Provincie Overijssel zo nadrukkelijk aandacht te vragen voor het ouderenbeleid.

Af en toe wil de ChristenUnie Rijssen-Holten ook nieuws van de ChristenUnie Overijssel onder de aandacht brengen. Daarom plaatsen wij dit bericht.


De ChristenUnie in Overijssel heeft woensdag 21 juni tijdens de Statenvergadering spijkers met koppen geslaan. Ouderenbeleid verdient een prominente plaats in de provinciale politiek. Immers de komende jaren zal het aantal inwoners boven de 55 alleen maar toenemen. Dit heeft niet alleen invloed op het woonbeleid, maar ook bijvoorbeeld op leefbaarheid, voorzieningenniveau, vrijwilligerswerk en  aanwezigheid van goede zorg.  Daar moet  breed beleid voor worden gemaakt.

Afgelopen januari hebben Provinciale Staten een prima debat georganiseerd in Deventer met als titel: Hoe wil ik oud worden in Overijssel?

De ChristenUnie vindt dan ook dat het nu het moment is voor de politiek om dit onderwerp op de agenda te zetten. Daarom diende zij een amendement in, dat ondersteund werd door PvdA en CDA. Dit amendement werd met algemene stemmen aangenomen.

Vóór de nieuwe Statenperiode moet er een duidelijke beleidsvisie komen, gedragen door betrokken organisaties en burgers.

Er moet een vervolgdebat met de samenleving gevoerd worden op basis van een startnotitie, waarin binnen een integrale visie met betrekking tot ouderenbeleid ondermeer aandacht bestaat voor de aandachtspunten:

- wijziging van de bevolkingspiramide in de komende jaren
- verschuiving in het aandeel actieven en niet-actieven
- onderscheid in jonge senioren, senioren en oudere senioren
- individualisering en sociale cohesie in de samenleving
- minderheden
- ouderenwoningen
- hospicevoorzieningen
- wachtlijsten verzorgings- en verpleegtehuizen
- toenemende zorgvraag (o.a. mantel- en thuiszorg)
- situatie op het platteland en in de stad
- technologische ontwikkeling (o.a. domotica)

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie zet ouderbeleid op de kaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.