Een aantrekkelijke stad. Bijdrage voorjaarsdebat en moties
Hieronder vindt u de bijdrage van Inge Jongman in het voorjaarsdebat. De ChristenUnie-fractie heeft ook een zestal moties (mede) ingediend. De motie over de ouderennota is verworpen. De moties over stadsverlichting, gezinnen, veiligheid, schuldhulpverlening en onderwijshuisvesting werden aangenomen.
Mdv,
Kijkend naar de stad Groningen en kijkend naar de politieke wensen van de ChristenUnie hebben wij drie week geleden gekozen voor het thema “De aantrekkelijke stad”. Ik laat eerst een plaatje zien, met de vraag: “Wat ziet u”?
Voorzitter, je kunt er zowel een meisje als een oude vrouw in zien. Het oor van het meisje is het oog van de vrouw (de halsketting is de mond). Het schijnt psychologisch zelfs zo te zijn dat als je negatief bent ingesteld, je de oude vrouw ziet en positief het meisje…. Maar, los van uw psychische gesteldheid is het de vraag hoe het staat met de Stadjers. Vinden de Stadjers (en Ommelanders) Groningen nog aantrekkelijk genoeg? Zien zij de stad als een oude, heksige vrouw of als een jonge frisse dame?
Nou gaan wij als gemeente niet over alles; we gaan niet over het weer (hoewel bij mooi weer de stad er een stuk vrolijker uit ziet) en de bomen reiken niet tot de hemel (soms moet er helaas zelfs een boom gekapt worden). En waar de één Las Vegas als aantrekkelijke stad ziet, moet ik er persoonlijk niet aan denken om in een dergelijke nep-glitter-glamour stad te moeten wonen…. In december 2009 verscheen het boek De aantrekkelijke stad van Gerard Marlet. Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Maastricht én Groningen zijn de aantrekkelijkste steden van Nederland. Het zijn steden waar mensen graag willen wonen vanwege de gunstige ligging, goede voorzieningen als cultuur, veiligheid en de kwaliteit van de woningvoorraad. Zo’n notering is mooi, maar als je kijkt naar de Elsevier Atlas voor 2010, dan staan we op plaats 48 in het algemeen klassement van de 50 hoogst genoteerde gemeenten. Op plaats 2 bij de jongeren in de top 25. Op plaats 6 in de top 25 van dinky’s maar worden niet genoemd in de top 25 voor senioren en gezinnen. Qua aantrekkelijkheid hebben we dus nog een wereld te winnen voor gezinnen en ouderen. Een aantal beleidsaccenten van de CU:
- Ondanks het feit dat het aantal inwoners is gestegen, zijn er 1300 gezinnen vertrokken uit de stad, blijkbaar vonden zij de stad niet meer aantrekkelijk en zagen de lelijke oude vrouw….De vraag is waarom ze zijn vertrokken? De ChristenUnie denkt dat hier de factor betaalbaar-huis-met-eigen-tuin meespeelt. Zijn er voldoende prikkels in de besluitvorming voor het bestemmen van grondgebonden woningen? In 2008 dienden wij al samen met het CDA een motie in. Het college antwoordde toen dat het allemaal wel goed zou komen. We dienen anno 2011 nogmaals een motie in, maar zullen u daar nog veel scherper in volgen. (De motie wordt ondersteund door het CDA. De hele raad behalve de fractie van GroenLinks stemt voor.)
- De afgelopen periode, vooral in de wintertijd, konden Stadjers helemaal niet meer zien of er nou sprake was van een oude of jonge vrouw omdat de verlichting slecht of helemaal niet werkte. Naar aanleiding van onze vragen zijn wij door veel mensen gebeld die het bellen over kapotte straatverlichting beu waren…In de beantwoording van onze vragen bevestigt het college het beeld dat er meer aan de hand is en dat u de ondergrondse boel inspecteert en kijkt wat (financieel) nodig is voor een vervangingsprogramma. Via een motie roepen wij het college op hier volle vaart mee te maken. (De motie wordt ondersteund door VVD en CDA. De hele raad stemt voor.)
- Ouderen zijn tevreden over de voorzieningen in de stad en vooral over de voorzieningen in hun wijk. Te denken valt aan de STIP’s, de huisbezoeken en de zorg en aandacht die de gemeente heeft voor mantelzorgers en vrijwilligers. Toch moeten we constateren dat huiselijk geweld, eenzaamheid en alcoholgebruik onder ouderen fors is toegenomen. motie (Ingediend samen met het CDA. VVD, Stadspartij en PvdD stemmen voor, de motie wordt verworpen.)
- Mensen gaan elders winkelen, omdat ze het parkeren hier te duur vinden; toch is er een stijging van bezoekers van buiten de regio en is P+R Haren succesvol. Over het parkeerbedrijf krijgen wij nog nadere analyses van het college, maar qua parkeren kan Groningen het imago van onbereikbare en dure stad wel wat opvijzelen.
- Het aantal werkzoekenden is minder fors gestegen dan verwacht. De re-integratiemonitor is nog niet beschikbaar maar wij maken ons zorgen over de groep die meer moeite moet doen om op die arbeidsmarkt te komen of te blijven…. Deze groep is ook kwetsbaar, daarom dienen wij samen met GL een motie in over schuldhulpverlening. (De hele raad stemt voor.)
- Het totale aantal overnachtingen is gestegen, maar toeristen blijven hier korter. Zaak dus om blijvend in de binnenstad te investeren, ook tijdens de komende grote projecten, en oog te houden voor de kleine ondernemers die het verschil maken in een stad met eenheidsworst of een stad met een diversiteit aan winkels.
- En iets anders, wij willen het college vragen om de uitvoering van het hondenbeleid te vervroegen. Een aantal paaltjes staat niet op de juiste plek, daar krijgt u klachten over, daar krijgen wij klachten over. De vraag is: wanneer kunt u de uitkomst van die klachten aan de raad doen toekomen met voorstel voor wijziging?
Voorzitter, we willen aantrekkelijk blijven als stad en komen daarom nog even terug op de lessen van Terlouw. Eén van de opdrachten die daaruit naar voren kwam, was de volgende. De Henken en Ingridd/tten van de stad willen in klip en klare taal horen waarom de besluiten die we in het stadhuis nemen, goed zijn voor de stad. Dat is in deze tijd een blijvende opdracht, want er wordt gezaagd aan de poten van de besluitvorming van dit stadhuis. Overigens is dat zagen naar de mening van de ChristenUnie vaak niet terecht. Als je je inzet voor het openbaar bestuur, op welke stoel in deze zaal dan ook, doe je dat met een gedrevenheid en met de wil om iets te bereiken. Die boodschap wordt vaak niet opgepikt. Als je stadhuis vergelijkt met een zender en de stadjers met een ontvanger, dan zit er vaak ruis op de lijn. De vraag is aan wie dat ligt. Aan de zender? Dan is de boodschap te saai…te onduidelijk… Of ligt het aan de ontvanger? Die soms hoort wat ie wil horen? Die soms denkt dat wat uit het stadhuis komt, per definitie anti-stadjer is…. Toch schijnt het zo te zijn dat het niet overkomen van de boodschap voor 99% aan de zender ligt, die heeft immers wat te vertellen en moet dat dan ook met verve doen! In 2001 pleitte de commissie Wallage ervoor communicatie een plaats te geven in het hart van het beleid omdat communicatie een recht van de burger is. Het is onze vraag aan het college wat het in petto heeft om de lessen van Terlouw over te nemen. Want voorzitter, naar onze mening is communicatie van cruciaal belang. Bijvoorbeeld: We bouwen deze woonwijk omdat we plaats willen bieden aan onze inwoners. We omarmen de ideeën voor groen gas, omdat we een duurzame stad willen zijn. We luisteren naar die basisschooldirecteur met een idee over een veiligere straat voor de schoolkinderen.
Dat geldt voor ons als raad, dat geldt voor het college, maar dat geldt ook voor die 3113 ambtenaren die dag in dag uit voor de stad aan het werk zijn… En hopelijk zien al die stadjers in al die contacten de gemeente als een frisse jonge vrouw…..
In de voorjaarsbrief stelt het college dat de ambities onder druk staan door de crisis en tegenvallers, maar stelt tegelijkertijd niet aan schrappen te denken. U vraagt ons hierin mee te denken.
Voorzitter, hier hebben wij als CU fractie uitgebreid bij stil gestaan en stellen het volgende.
- Het financieel meerjarenbeeld geeft ruimte.
- Van gemaakte keuzes in het verleden kunnen wij niet aantonen dat ze niet kloppen.
- Er zitten gevolgen vast aan gemaakte keuzes waarvan de informatie met de consequenties het meest aan de kant van het college zit. Bijvoorbeeld als je zegt: wij doen de RegioTram niet; zou je dat als Groningen wel kunnen roepen, maar we zitten in RegioVisie-verband vast aan meer partijen. De oproep is in die zin te gemakkelijk gesteld.
- Consistentie is iets waar CU voor staat. Van een zwalkende overheid wordt niemand gelukkig. Dus oproep aan het college: ga door tenzij het niet kan of niet mag.
- Risicoparagraaf is het belangrijkste hoofdstuk van besluitvorming van 2012. Dat heeft de accountant ook geadviseerd. En ik herinner u aan de verkeerslichtdiscussie van vorige week: bij oranje niet doorrijden.
- Daarnaast is het van belang om voorstellen breed te bekijken en te voorzien van alternatieve scenario’s.
Voorzitter, een heel ander onderwerp en in mijn beeldvorming zie ik dan de stad als een lelijke oude vrouw….Het is werkelijk onbegrijpelijk dat in het jaar 2011 in deze stad nog sprake is van een moderne vorm van slavernij, nl. mensenhandel. Dat is een éénrichting-afhankelijkheid van iemand waarvoor je per dag 1000 euro moet verdienen om dan zelf aan het eind van een lange dag 5 euro over te houden. En niet zelf de keus te krijgen om een einde te maken aan je afschuwelijke leef- en werkomstandigheden. Voorzitter, als wij zien dat er sprake is van afnemend veiligheidsbudget, dan maken wij ons grote zorgen over het bedrag wat voor mensenhandel gereserveerd blijft staan. In oktober 2011 hebt u met vele anderen het convenant Aanpak Mensenhandel ondertekend, hoe rijmt u dat?
Wij dienen met GL een motie in om aan te geven dat wij voortzetting willen van het huidige beleid, met het liefst een Groningse dikke schep er boven op. (De hele raad stemt voor.)
Voorzitter, ik sluit af. De inzet voor 2012 is er één met veel ambities en projecten. Mijn vraag nu is: hoeveel poten heeft deze olifant?
Voorzitter, het is zo getekend dat de poten niet te tellen zijn. Met andere woorden: er staan veel grote projecten op stapel en de vraag is of het college bij de beleidsvoorbereiding voor 2012 de olifant is met heel veel poten, of dat het geld de gewenste inzet inhaalt, en het college er een pootje af moet halen… Wij wensen het college bij het opstellen van de begroting 2012 dan ook Gods onmisbare zegen toe.
Inge Jongman-Mollema
29 juni 2011
Reacties op 'Een aantrekkelijke stad. Bijdrage voorjaarsdebat en moties'
Goed job!
Ik wil een afspraak maken met je om te praten over Platform Zelforganisaties Groningen.
Mijn e-mail is louisndjate@gmail.com
Louis