Installatieraad burgemeester Rehwinkel

davidtoespraak180909maandag 21 september 2009 10:47

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe burgemeester, Peter Rehwinkel, tijdens een buitengewone vergadering van de gemeenteraad geïnstalleerd. Fractievoorzitter David de Jong, die zelf de raad binnenkort verlaat, had nog het voorrecht enkele woorden tot de nieuwe raadsvoorzitter te richten, hij zei het volgende.

Meneer de voorzitter,

Mijn bijdrage mag drie minuten duren. Dat zal ik proberen. En uit drie punten bestaan. Zoiets verwachtte u misschien ook van ons.

Als eerste: We zijn blij met u als nieuwe burgemeester,

vervolgens weten wij ook al best veel van u en

tenslotte voor u als staatsrechtgeleerde een aantal waardevolle ideeën van een emeritus hoogleraar.

1. De vertrouwenscommissie heeft zich tevoren waarschijnlijk niet gerealiseerd welk een taak ze op zich had genomen om een nieuwe burgemeester te vinden na het aangekondigde vertrek van de door iedereen zeer gewaardeerde voorganger van u, burgemeester Jacq Wallage. Maar liefst 17 personen deden een gooi naar deze functie en het heeft de vertrouwenscommissie dagen gekost om te komen tot een zo gewenste eenduidige kandidaat. Er waren meer geschikte kandidaten, maar U bent dat geworden en de ChristenUnie heet u van harte welkom. Uw passie voor het vak, uw netwerk en uw band met Groningen zijn daarbij doorslaggevend geweest. Wij gaan er vanuit dat u een burgemeester zult zijn voor alle Groningers en gezien mijn tweede punt zal dat vast wel lukken. Ik geef u graag nog een kleine tip mee: zorg dat u in de raad de teugels strak in handen houdt, want de ruimte die gegeven wordt, wordt zeker ook genomen. Eerlijkheidshalve voeg ik daar aan toe dat ik daar zelf niet geheel onschuldig aan ben.

MdV

2. Bij de gesprekken met de VTC werd heel duidelijk dat u heel graag naar Groningen (terug) wilde en dat uw voorbereiding meer dan excellent was. Zo kende u bijna iedereen van naam en functie. Daar was heel wat gegoogel aan vooraf gegaan. Dat kunnen wij ook en behalve dat u op wikipedia een aardig overzicht hebt staan van uw CV kwamen we ook de volgende zaken tegen, die ons sterken in de idee dat uw aandachtsgebied heel breed was en hier ook vast zal zijn. Dankbetuigingen zeggen wat dat betreft veel: een moeder die dank zegt voor de persoonlijke aandacht na een ernstig ongeluk van haar zoon, een 60-jaar gehuwd echtpaar dat uw aanwezigheid op hun feestdag zeer op prijs stelde, natuurinstanties die uw inzet voor natuur en milieu erg waardeerden (het Vogelhospitaal in Naarden, Natuurmonumenten o.a. vanwege het Naardermeer, stichting voor het Behoud van de Oude Begraafplaats), en ook kunst- en cultuurinstellingen die uw inzet of plaats in het comité van aanbeveling op prijs hebben gesteld (buurtmarkt Keverdijk, kindervakantiehuis Valkeveen, het Comeniusmuseum, de carnavalsvereniging, kunst en cultuur Noord Holland, Filmhuis Bussum). Uw inzet als royaltywatcher en trouw volger van het koningshuis zal door sommige andere fracties minder positief worden gewaardeerd dan de onze. Ik stop want heb slechts 3 minuten. Eén punt van aandacht. Velen hebben u gefeliciteerd met uw benoeming in het Hoge Noorden. Daar moet u toch echt iets aan doen. Nova Zembla is erg ver verwijderd van Groningen. De afstand tot het westen is van Groningen naar Den Haag niet groter dan andersom. Hier ligt voor u een schone taak.

MdV

3. Een belangrijk onderdeel van uw functie hier in Groningen zal zijn: aanjager van het cultuurveranderingsproces. In het kader hiervan wil ik u graag een cadeautje aanbieden. In februari van dit jaar nam professor Tijn Kortman afscheid van de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Zijn rede onder de titel: Staatsrecht en raison d’Etat beschrijft een aantal cases waarin de overheid bij de uitvoering van haar taken en het inzetten van haar bevoegdheden elementaire staatsrechtelijke regels van democratie, rechtsstaat en trias schendt. Dat gebeurt soms. Waar gehakt wordt vallen spaanders, maar het is essentieel dat opbouwende kritiek daarop moet blijven. Meer regels lost het probleem naar zijn mening niet op. Het is geen gebrek aan normen dat de problemen veroorzaakt, maar het probleem is dat normen niet worden nageleefd. Ik waag me niet aan Latijn, maar de vraag is: wie bewaakt de bewaker! Voor u, maar ook voor de raad ligt hier een taak. Om tot een oplossing te komen noemt hij drie eisen die aan een overheid en haar ambtenarenapparaat mag worden gesteld:

1.vakmanschap, bescheidenheid en zuinigheid

2. fair play

3. goede voorbeeld

ik citeer "Belangrijker dan het maken van allerlei nieuwe regels is dat de overheidsinstellingen bemand en bevrouwd worden door personen die vakkundig zijn, die oog hebben voor de praktijk, die onkreukbaar en eerlijk zijn, die zich niet laten ‘voorspreken’ of voorleuteren door consultants, voorlichters en journalisten, maar zélf denken, spreken en schrijven. En wij moeten ook geen dragers van overheidsambten hebben die zich gedragen als snelle commerciële jongens, die ons overheidsdiensten aansmeren als producten. Evenmin moeten wij de relatie tussen de overheid en de onderdaan aanduiden als een horizontale betrekking. Een overheid is geen ‘partner’ maar potentieel steeds een tegenstander. Een overheid moet zich daarom bescheiden opstellen en het goede voorbeeld geven in grote en kleine zaken. Als zij dure spoorlijnen aanlegt of laat aanleggen, als zij nieuwe computersystemen invoert, moeten die wérken. Dat is de eis van vakmanschap. Als zij overheidsdiensten onder dak brengt, moet er geen sprake zijn van megalomane paleizen. Dat zijn de eisen van bescheidenheid en zuinigheid. Als de overheid van de burger tijdig en correct handelen verlangt, moet zij dat zelf zeker doen. Dat zijn eisen van fair play en het goede voorbeeld."

Einde citaat.

In zijn rede staan nog vele andere zaken die zeer ter harte dienen te worden genomen. Hoewel u er misschien al van op de hoogte was, willen we u hiervan graag een gedrukt exemplaar aanbieden. Misschien aardige stof om voor te lezen op uw kennismakingsbijeenkomsten.

Wij spreken de wens uit dat deze wijze van werken mede door uw inzet gemeengoed gaat worden in Groningen.

Wij wensen u Gods onmisbare zegen toe bij dit fantastisch mooie ambt.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht