Mooi en vitaal

joop 22 oktober mooi en vitaalwoensdag 22 oktober 2008 22:44

Ja, dat wil iedereen wel. Mooi zijn en nog vitaal ook. De reclameboodschappen die dagelijks via radio, televisie en kranten over ons worden uitgestort, spelen ook gretig in op dat verlangen. Neem pil X voor levenslust, smeer je in met zalfje Q tegen de rimpels en gezond eten en drinken, dat is natuurlijk ook zeer aan te bevelen.

Ik heb er ook mee te maken, met mooi en vitaal. Niet direct wat mijn persoon betreft, alhoewel ik er zeker ook wel wat van zou kunnen gebruiken. In dit geval gaat het echter om een gebied in onze provincie. Midden-Delfland, om precies te zijn. Een prachtig open veenweidegebied tussen de stedelijke agglomeraties van Rotterdam en Den Haag, dat daar, wonder boven wonder, nog redelijk ongeschonden ligt te liggen in het hart van de Randstad. Dat wonder is bewerkstelligd door een zogenaamde reconstructiewet, die tientallen jaren geleden van kracht is geworden en die heeft gemaakt dat aantasting van het gebied vanuit de grote steden of vanuit het Westlandse glastuinbouwgebied, steeds achterwege is gebleven. Een gebied dat alleen al uit landschappelijk oogpunt het behouden meer dan waard is, maar ook van grote betekenis is voor natuur en recreatie.

Maar zoals alle dingen op deze wereld eindig zijn, is dat ook het geval met de reconstructiewet en er zal op niet al te lange termijn dan ook een constructie moeten worden gezocht die zowel de bescherming als de toekomstige ontwikkeling van het gebied waarborgt. Daarvan is een zogenaamd Randstad Urgentieproject gemaakt met de naam Mooi en Vitaal Delfland. Het programma Randstad Urgent telt enkele tientallen projecten, vanaf de doortrekking van de A4 tussen delft en Schiedam tot het maken van een overslaghaven voor containers. Het is er op gericht dat al die zaken die in de Randstad spelen, door intensieve samenwerking van rijk, provincies en gemeenten een impuls krijgen.

Als u een onbevangen, niet door bestuurlijk jargon geplaagde, lezer van deze weblog bent, zal het u misschien niet zoveel zeggen, maar in de bestuurlijke kringen in de Randstad hebben we het er maar druk mee, dat kan ik u verzekeren.In Mooi en Vitaal Delfland, dat wat grondgebied intussen ook wat vergroot is met omliggende groene gebieden, gaan we daar op een heel speciale manier mee aan de slag. Toekomstgericht, om te zorgen dat we in de drukke Randstad gebieden behouden waar je recreatief adem kunt scheppen en die maken dat er een goed evenwicht ontstaat en blijft. Een balans tussen aan de ene kant de planologische kleuren rood (wonen), paars (bedrijven), zwart (verkeerstructuur), waarvan er zoveel is in de Randstad en aan de andere kant groen en blauw (natuur, recreatie en landbouw). Dat is een mooie opdracht, waarbij heel veel partijen betrokken zijn en waar de provincie een trekkersrol in gaat vervullen. Zo nu en dan zal ik u in de toekomst laten weten hoe het gaat.

« Terug

Reacties op 'Mooi en vitaal'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.