Verslag werkbezoek ChristenUnie-Statenfractie aan Pekela

40woensdag 12 november 2008 22:43

Op 30 oktober 2008. brachten de Groninger ChristenUnie Statenleden in gezelschap van de fractieondersteuners een werkbezoek aan de gemeente Pekela. Het bezoek stond in het teken van werk en werkgelegenheid. Bezocht werden: Steenindustrie Strating, Smurfit Kappa Twincorr en Burgemeester en Wethouders van Pekela. Een korte impressie.

 

 Presentatie en rondleiding Steenindustrie Strating te Oude Pekela

De steenfabriek is opgericht in 1856 en werd in 1883 door Strating overgenomen. De heer G.J. Strating (uit de vijfde generatie Stratings) informeerde het gezelschap over de historie van steenfabrieken en over verleden en heden van Steenindustrie Strating in het bijzonder. Daarna volgde een rondleiding in het bedrijf en over het terrein.

In Noord-Groningen en in de Veenkoloniën stonden vroeger veel steenfabrieken (bijv. langs het Boterdiep, het Damsterdiep en het Winschoterdiep, o.a. in Winschoten en Pekela). Turf uit de Veenkolonieën werd per schip naar Noord-Groningen gebracht en diende als brandstof om de bakovens te verhitten. Het omgekeerde gebeurde ook: Noord-Groninger klei werd vervoerd naar de plaats waar turf was (Veenkoloniën) en daar verwerkt tot bakstenen, dakpannen en draineerbuizen. De meeste werkzaamheden gebeurden toen met de hand. De periode 1850-1875 waren de ‘champagnejaren' in de steenindustrie. Toen meer en meer werd overgeschakeld van veeteelt op landbouw werden veel steenfabrieken gesloten. Ook door industrialisatie nam het aantal bedrijven drastisch af. Strating is nog de enige baksteenproducent in de provincie Groningen.

Om klei te mogen winnen is een vergunning van de provincie nodig en wordt een overeenkomst met de grondeigenaar gesloten. Door afgetichelde landerijen te draineren kan de bestemming veelal behouden blijven. Groninger klei wordt in Oude Pekela vrijwel volledig geautomatiseerd verwerkt tot veel verschillende steensoorten en -varianten, ingedeeld in de categorieën vuur (rood, oranje, bruin), lucht (bijv. Venus, Mars), aarde (o.a. Ulsda, Pekela) en water (bijv. Dollard, Tjonger) en draagt buitenlandse namen als granada, windsor, pompeii en olympia. Er worden ook stenen geproduceerd met Duitse namen, zoals Cuxhaven, Altditzum, Rot- en Buntkohle. Het hele assortiment telt ruim 50 soorten bakstenen. De modernste produktietechnieken, gecombineerd met het traditionele vakmanschap staan garant voor kwaliteit. Bij steenindustrie Strating werken zo'n 23 mensen. Voor meer informatie: www.strating.nl

 

 

  Presentatie en rondleiding Smurfit Kappa Twincorr te Nieuwe Pekela

Smurfit Kappa Twincorr (met vestigingen in Hoogeveen en Nieuwe Pekela) is gespecialiseerd in de productie van transportverpakkingen, met name voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals Friesland Foods, Campina en Douwe Egberts. Golfkarton vormt de basis van vrijwel alle producten die in de vestiging Nieuwe Pekela worden gemaakt. De grondstof bestaat voor 80% uit recycling en voor 20% uit vezel (bomen uit Zweden). De roterende stans is een belangrijk onderdeel van het machinepark. De diversiteit aan stempels (voor verschillende bedrukkingen) is groot. Vrijwel alle productieprocessen verlopen geautomatiseerd en computergestuurd. Bij dit bedrijf werken zo'n 300 mensen, waaronder 25 personen die normaliter in de sociale werkplaats Wedeka zouden werken. Smurfit Kappa Twincorr is een van de grote werkgevers in de regio. "In de Veenkoloniën stonden vroeger verscheidene strokartonfabrieken met als kenmerken: stro, stank en stakingen", aldus vestigingsdirecteur de heer J. Simons. Dat is nu allemaal heel anders. Smurfit Kappa Twincorr werkt volgens het S-concept: slim, schoon, snel, standaard, specifiek en service. Het bedrijf presenteert zich als ondernemend, professioneel en betrouwbaar. Er wordt veel aandacht besteed aan het overdragen van technische kennis, opleiding en training en aan het welbevinden van het personeel (training on the job, werken en leren, EVC: erkenning verworven competenties). Het ziekteverzuim is gering. "Ziekte overkomt je, verzuim is een keus", aldus de directeur. Voor meer informatie: www.smurfitkappa-twincorr.nl

 

  Gesprek met Burgemeester en Wethouders van Pekela

Na de bedrijfsbezoeken vond op het gemeentehuis een gesprek plaats met burgemeester Schollema en de wethouders Dijk en Hemmes. Op de agenda stonden onderwerpen als: de bevolkingskrimp in relatie tot woningbouw en werkgelegenheid, de Agenda voor de Veenkoloniën, jeugd en gezin (jeugd- en jongerenbeleid) en het bestuurskrachtonderzoek. Maar er werd ook gesproken over de relatie tussen de gemeente en de provincie, de detailhandelsvisie, de haalbaarheid van een outletcentrum bij Zuidbroek, de infrastructuur (weg- en spoorverbindingen: de N33 en het traject Veendam-Nieuwe Pekela) en alternatieve energievormen (windmolens en de beoogde locatie voor een windmolenpark). Het provinciaal omgevingsplan (POP) kreeg veel aandacht (bevolkingskrimp, woonplan: kwantiteit en kwaliteit, kleine kernenbeleid). Voor wat betreft jeugd en gezin geldt dat de gemeente Pekela veel geld en energie steekt in de uitvoering van het jeugd- en jongerenbeleid (behalen startkwalificatie, voorkomen jeugdwerkoosheid, jongerencentrum, jeugdwerker, buurtagent). "De tijd van pamperen is voorbij", aldus de wethouder. B&W van Pekela zien de rol van de provincie als sturend. Een evenwichtige ontwikkeling van het hele Veenkoloniaal gebied wordt door het college noodzakelijk geacht. Voor informatie over de gemeente Pekela: www.pekela.nl




Ontmoeting en overleg met ChristenUnie-raadsfracties in Pekela en de regio.
Tot slot had de Statenfractie in restaurant Pekelahof een informeel overleg met de ChristenUnie-raadsfracties van Pekela, Veendam, Winschoten, Stadskanaal en Vlagtwedde.
Scheemda en Menterwolde waren verhinderd. Onder het genot van een goede maaltijd werd geanimeerd van gedachten gewisseld over actuele lokale, regionale en provinciale thema's.

Er kan worden teruggezien op een geslaagd werkbezoek. De fractie betrekt de verkregen informatie en opgedane kennis graag bij de meningsvorming in de fractie en standpuntbepaling in de Statenvergadering.

(meer foto's: klik hier)

 

« Terug

Reacties op 'Verslag werkbezoek ChristenUnie-Statenfractie aan Pekela'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.