Uit de fractie (oktober 2007)

woensdag 07 november 2007 18:38


Na het genieten van de zomervakantie hebben we al gauw weer de draad opgepakt. Het is altijd leuk om alle vakantieverhalen te horen, zodat iedereen weer met een frisse blik verder kan. Voor het “doorwaaien” van de steunfractie zijn we met de gehele steunfractie een dagje naar Schiermonnikoog geweest.  Daar hebben we een aantal goede werkafspraken kunnen maken voor het komende jaar, maar we hebben elkaar ook beter leren kennen.

Wijkbezoek Paddepoel
Op 13 september hebben we de wijken Paddepoel, Selwerd en Tuinwijck bezocht. We zijn langs de afgesproken straten gefietst en hebben een goed beeld kunnen krijgen. Vooral in Paddepoel-Zuid is goed zichtbaar hoe deze kant van Paddepoel aan het veranderen is. De eenzijdige huurwoningen, veelal flats en portieketagewoningen zijn vervangen door eengezinswoningen en appartementen. Vele zijn in de koopsector waardoor een wijk ontstaat met een gemêleerde opbouw, waardor ook de voorzieningen als scholen en winkels een extra impuls krijgen. In Tuinwijck kregen we nader uitleg over de wijkvernieuwingsplannen; een behoorlijk ingrijpend project! Na de ingreep kan de wijk er weer vele tientallen jaren tegen. Selwerd doet niet mee in deze vernieuwingsplannen, het is zaak om ook oog voor deze wijk te houden!
’s Avonds hebben we een aantal goede gesprekken kunnen voeren in de Vensterschool. Ongeveer 15 bewoners bezochten onze fractie en kwamen met tal van aandachtspunten. Al met al kijkt de fractie terug op een geslaagd wijkbezoek!

Grafisch Museum Groningen
Een goed werkbezoek bracht de fractie aan het Grafisch Museum. Het museum krijgt een geringe bijdrage van de gemeente Groningen, maar toont desondanks met veel enthousiasme de technologische ontwikkelingen van de grafische industrie. In het museum staan oude grafische machines (drukpersen, zetmachines, perforators etc.) die ook in bedrijf te zien zijn en met enthousiasme gedemonstreerd werden door de vrijwilligers.
Waar we in 2007 met veel gemak achter de computer gaan zitten om een stuk tekst in te voeren, werd aan het begin van de 19e eeuw met heel veel precisie een stuk gezet: elk lettertje werd in een mal gezet om daarmee een stuk tekst te maken en te drukken. Naast deze machines is er een tentoonstellingsruimte met wisselende exposities van historische en hedendaagse grafiek.
In het museum is tevens een Werkmanatelier, waar je je kunt verdiepen in zijn techniek als drukker én kunstenaar.

Vroeg op Stap
Bij het bespreken van het veiligheidsplan, de prioriteiten van de politie en het convenant met de horeca  heeft de ChristenUnie opnieuw aandacht gevraagd voor de openingstijden van de horeca. Groningen kent geen vaste sluitingstijden. Een tweetal moeders uit Friesland heeft via acties en een website aandacht gevraagd voor het uitgaansgedrag van de jeugd. Veel jongeren gaan in het weekeinde pas na middernacht op stap. Dat leidt ertoe dat velen van te voren zich gaan indrinken, waardoor er meer drank wordt genuttigd dan wenselijk is. Daarnaast gaat het dag- en nachtritme flink op de schop, wat weer leidt tot slaperigheid op de eerste werkdag van de week. Daarnaast is het erg moeilijk om gezamenlijk tot afspraken te komen om naar huis te gaan, wat vervelende gevolgen kan hebben voor de veiligheid. Helaas is er in Groningen weinig steun voor ons idee om de horeca in ieder geval te verbieden om mensen na 02.00 uur in het café toe te laten. Wij zullen onze strijd op dit punt in ieder geval voortzetten.

Contact met de Tweede Kamer-fractie
Aan het einde van de zomervakantie (21 augustus) hebben raadsleden, Statenleden en wethouders van verschillende steden in Amersfoort op het kantoor van de ChristenUnie overleg gehad met Ernst Cramer, lid van de Tweede Kamer over de plannen met betrekking tot de Zuiderzeespoorlijn. De fractie wilde graag weten waar we stonden als noordelijke regio. Deze middag werd klip en klaar dat alle vertegenwoordigers nog steeds voluit gaan voor een snelle treinverbinding van Amsterdam, via Almere, Heerenveen en Drachten naar Groningen. Mocht dit onverhoopt niet doorgaan dan zal het bedrag dat hiervoor door het rijk beschikbaar is gesteld, ruim 2,8 miljard voor nieuwe plannen voor de noordelijke regio moeten worden gebruikt. Waarschijnlijk zal op redelijk korte termijn hierover een beslissing worden genomen.

Zorgen over Meerstad
Recent heeft het college een beslissing genomen in afstemming met het college van Slochteren over de manier waarop zal worden omgegaan met de bestuursvorm van de nieuw te bouwen/ontwikkelen wijk Meerstad. In eerste instantie was het de bedoeling te koersen op een grenscorrectie. Dan zou het stedelijk gedeelte van Meerstad bij de stad worden gevoegd en het landelijker gebied (minder dicht bebouwd) bij de gemeente Slochteren. Tot onze spijt is er een andere vorm uitgekomen: er zal een gemeenschappelijke regeling worden opgetuigd die de zaken met betrekking tot Meerstad zal aansturen. Wanneer een deel van de wijk klaar is, zal deze worden overgedragen aan de gemeente op wiens grondgebied het ligt. Dat betekent dat ongeveer 2000 woningen bij Groningen zullen komen en ongeveer 10.000 bij Slochteren. Binnenkort kruisen we hierover met het college de degens.

Aanvalsplan Alcohol & Jongeren
Wat eens en te meer duidelijk is geworden tijdens een bijeenkomst over Alcohol & Jongeren: alcohol kan heel veel kapot maken! Dat geldt uiteraard voor alle verslavingen, maar uit cijfers blijkt dat jongeren vooral op jonge leeftijd (vanaf een jaar of 11) al veel drinken, Nederland staat helaas op nummer 1 qua drankgebruik onder jongeren! En omdat jongeren in korte tijd veel drinken, zijn de gevolgen voor de jongere aanzienlijk: de jongere weet niet meer wat hij/zij doet, hij maar vooral zij kan misbruikt worden omdat alle remmingen weg zijn en de schoolprestaties lijden eronder. Zaak om hier tegen op te treden als overheid; dit is zeker de insteek van de HVD/GGD Groningen, maar de komende tijd wordt nog nader besproken wat goede voorstellen zijn voor een effectieve lokale aanpak. Voor een landelijke aanpak pleitte de burgemeester van Katwijk, de heer Wienen in zijn bijdrage om te zorgen voor alcoholverstrekking vanaf 18 jaar. De heer Uges, hoogleraar Toxicologie aan het UMCG ondersteunde dit voorstel en pleitte ook voor beperktere verkrijgbaarheid van alcohol, bijv. alleen via slijterijen. Het is de bedoeling om in 2008 te komen met een aanvalsplan; het is de ambitie van de HVD/GGD om jongeren tot 16 jaar niet te laten drinken en geen drank te (kunnen) laten kopen en de jongeren vanaf 16 jaar verantwoorder met alcohol om te laten gaan.

Tenslotte
Voor vragen en/of opmerkingen zijn wij als altijd bereikbaar via tel. 050 – 3130744, via de mail christenunie@raad.groningen.nl of via onze website: www.groningen.christenunie.nl

Namens de hele fractie,

David de Jong en Inge Jongman – Mollema

« Terug