Twee actualiteitendebatten op verzoek van ChristenUnie

groningen-stadhuisdinsdag 22 november 2016 21:11

In de afgelopen week zijn er door SP en ChristenUnie, en door D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks twee debatten aangevraagd. Deze debatten zullen woensdag 23-11-2016 plaatsvinden.
Samen met SP heeft ChristenUnie vragen over het alsnog innen van de eigen bijdrage van het WMO, over 2015.
Samen met D66, PvdA en GroenLinks heeft ChristenUnie vragen over de mislukte onderhandelingen rondom bed-bad-broodvoorziening

Inhoudelijk draaien de debatten om het volgende:

Over het alsnog innen eigen bijdrage WMO:

Vanaf 1 januari 2015 werden verschillende taken van de Rijksoverheid overgeheveld naar de gemeenten. De gemeente Groningen gebruikte, samen met 22 Groninger gemeenten, het jaar 2015 als overgangsjaar. Hierbij heeft de gemeente Groningen zorggedragen voor de uitvoering van de gemaakte afspraken over het jaar 2015. Nu blijkt dat (een deel van) de cliëntgegevens door de zorginstellingen niet bij het CAK zijn ingeleverd. Dit is door de gemeente(n) zelf ook niet gesignaleerd. Hierdoor zijn de eigen bijdragen voor 2015 van een deel van de cliënten niet geïnd. Van de andere Groninger gemeenten komen nu signalen dat de gemeente Groningen de niet geïnde eigen bijdragen wil innen.

 

De SP en ChristenUnie vinden dat de gemeente Groningen moet afzien om deze eigen bijdragen alsnog te innen, zodat onrust, onzekerheid en onvoorziene kosten bij cliënten wordt voorkomen. Volgens de fracties betreft het kwetsbare mensen die niet voor niets begeleiding krijgen bij het op orde brengen en houden van het leven (individuele begeleiding) en het onderhouden van sociale contacten en arbeidsgerelateerde vaardigheden (dagbesteding).

 

Naar aanleiding van het voorgaande hebben de SP en ChristenUnie de volgende vragen:

1.      Waarom wil het college van B&W twee jaar later alsnog de eigen bijdragen innen?

2.      Hoe kijkt het college van B&W aan tegen het gegeven dat het niet doorgeven van cliëntgegevens door zorginstellingen, het niet signaleren hiervan door gemeente(n) en het twee jaar later alsnog willen innen van de eigen bijdragen, zal zorgen voor onrust, onzekerheid en onnodig leed?

3.      Is het college van B&W met de SP en ChristenUnie van mening dat het een kwetsbare doelgroep betreft die vaak geen cent te makken heeft?

4.      Kan het college een schatting maken van de niet-geïnde eigen bijdragen uit 2015?

5.      Wegen de alsnog te innen eigen bijdragen volgens het college wel op tegen de onrust, onzekerheid en bezwaren die dit als gevolg kan hebben?

6.      Hoe kijkt het college van B&W aan tegen gemeenten die nu al aangeven de zorginstellingen niet te zullen vragen om de cliëntgegevens uit 2015 alsnog aan het CAK door te geven?


Over de mislukte onderhandelingen rondom bed-bad-broodvoorziening:

    1. Het bed-bad-broodakkoord tussen gemeenten en het Rijk is mislukt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Op welke punten zijn de gemeenten en staatssecretaris niet tot overeenstemming gekomen?  
    2. Ook wij willen dat niemand op straat moet slapen. Welke consequenties heeft het niet bereiken van het akkoord voor de huidige gebruikers van de bed-bad-broodvoorziening in de stad Groningen. En welke consequenties heeft het voor de regiofuntie die de huidige opvang heeft?
    3. Het college heeft in de collegebrief van 28 april 2015, vandaag herhaald bij monde van de wethouder, aangegeven de bed-bad-broodvoorziening zoals deze nu functioneert te willen continueren; wat betekent dit voor de gemeente Groningen nu het akkoord niet bereikt is?

« Terug

Reacties op 'Twee actualiteitendebatten op verzoek van ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.