ChristenUnie stelt vraagtekens bij transparantie proces met informateur

woensdag 09 april 2014 19:58

Woensdag heeft de raad gedebatteerd naar aanleiding van het advies van de informateur om een coalitie van D66, PvdA, GroenLinks en VVD te vormen. Inge Jongman stelde in haar bijdrage vraagtekens bij de gepropageerde transparantie en effectiviteit van het gebruik maken van een informateur: "De uitkomst stond vorige week woensdag al vast."

Voorzitter, 

Allereerst een woord van dank aan de inzet van de informateur en de gemaakte verslagen. Als fractie hebben wij een prettig gesprek met de heer Apotheker gehad. Het lijkt ons best wel een opgave om ineens in de Groningse politieke keuken te staan, alhoewel het er wel op lijkt dat de snelkookpan gebruikt is in plaats van slow cooking. 

Want voorzitter, allereest een letterlijk citaat van onze fractie op 24 maart. “Kijkend naar een nieuw college vinden wij dat D66 voorop en de SP elkaar eerst diep in de ogen moeten kijken”. Wij hebben het idee dat dat niet is gebeurd. Sterker nog, wij kregen in ons eerste en enige gesprek met de informateur al de indruk dat de SP buitenboord stond. Dat is bijzonder, want immers, de informatiefase is juist bedoeld om alle mogelijke coalities breed aan te vliegen, te verkennen en te combineren.

Conclusie van onze fractie: er is gekozen voor de makkelijke weg, een weg die ver weg ligt van wat de kiezers in onze stad hebben gezegd. Want die hebben gezegd: 1. D66 gaat u nou maar regeren, want we willen het anders en dat u het landelijk beleid steunt is voor ons geen bezwaar 2. SP gaat u nou ook meedoen, we zijn het niet eens met het landelijk beleid en daarom willen we dat u in het stadsbestuur gaat zitten.
Is een romp vormen van D66 en SP ideologisch de meest voor de hand liggend combinatie? Nee, maar de afgelopen periode is er intensief samengewerkt in het college en bij het tramdebâcle lagen de fracties liefkozend in elkaars armen en zaten met zijn tweeën bovenop de afdeling financiën. Waarom dan nu niet? 

Voorzitter, ik hecht er aan om los van de persoon van de heer Apotheker, het volgende te zeggen. Wij vragen ons af, mede door het zien van Nieuwsuur van afgelopen zondag, of met een informateur het proces transparanter is dan zonder en of het effectiever is mét dan zonder.

Immers, de uitkomst stond vorige week woensdag al vast, we zijn een week verder maar ook deze uitkomst had wellicht met alleen alle lijsttrekkers aan tafel ook getrokken kunnen worden. En alle kaarten op tafel bij de informateur lijkt mooi transparant, maar dat de uitkomst woensdag al zo duidelijk was geeft aan dat er secundaire en ook tertiaire processen gaande zijn. Dat geeft op zich niets, maar zeg dan niet dat het zo transparant is qua proces. 

Voorzitter, een tweetal vragen aan de informateur naar aanleiding van het  Verslag en advies in het kader van de Verkenning 2014 collegevorming gemeente Groningen d.d. 8 april 2014.

Citaat: “De spilfunctie binnen het spectrum, die altijd lag ter linkerzijde, is verschoven van de PvdA naar D66. Meer naar het midden van het hele politieke spectrum. Overigens winnen D66 en PvdA samen met 15 zetels t.o.v. 13 zetels vier jaar geleden. Ook de SP wint 2 zetels. De grootste winst, die van D66, heeft echter een geheel ander karakter aan het spectrum gegeven. Deze constatering is van belang bij het duiden van de opstelling van de diverse fracties bij de draagvlakverkenning tijdens de gevoerde gesprekken.

Wat opvalt in dit citaat is het benoemen van de de gezamenlijkse winst van PvdA en D66, waarbij D66 alleen de winnaar en PvdA de verliezer. Kunt u aangeven waarom u op deze wijze deze twee partijen bij elkaar optelt en benoemt als “overigens winnen D66 en PvdA samen”?

Een tweede vraag gaat over uw advies over de hervormingsagenda, het advies met de twee gezichten. “Mijn advies is dat in de op te stellen hervormingsagenda, die niet alleen onderdeel van het formatieproces moet zijn, maar ook onderwerp van gesprek moet zijn met de hele raad en stad , moet worden ingegaan worden op de 2 gezichten van de stad. De stad die aandacht heeft voor zorg in de meest brede zin (o.a. de 3 decentralisaties, de armoedeproblematiek, sociale werkvoorziening, ruimte voor initiatieven van onderop) en de stad in ontwikkeling (o.a. ondernemers, onderwijs, werkgelegenheid, kenniseconomie, duurzaamheid, deregulering, ruimte voor initiatieven van onderop)”.

De fractie van de ChristenUnie ziet dat elke partij hier wel iets van vindt en daar ook in gezamenlijkheid van zou kunnen vinden. Wij begrijpen niet dat op basis van deze agenda, de coalitie is gezocht zoals u voorstelt. Daar passen namelijk veel meer partijen bij.

Voorzitter, wij zijn benieuwd naar de antwoorden. 

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht