Bijdrage in begrotingsdebat
Hieronder de integrale tekst van de bijdrage in eerste termijn van fractievoorzitter Inge Jongman aan het debat over de begroting. Tijdens dit debat diende de ChristenUnie samen met de fractie van GroenLinks een tegenbegroting in die elders op deze site te vinden is. Daarnaast diende de ChristenUnie al dan niet in samenwerking met diverse andere fracties een aantal moties in.
Voorzitter,
De vraag: “welke smaak heeft de begroting” stelden wij al in de Gezinsbode. Is het zout nodig om de begroting langer houdbaar te maken? Is het zoet omdat de RegioTram niet doorgaat? Is de nasmaak bitter omdat nu blijkt wat voor impact het stoppen van een project heeft? Of is het botweg zuur door de financiële omstandigheden?
Voorzitter, de ChristenUnie is de Smaakpolitie niet en evenmin zijn wij van de afdeling Herrie in de Keuken of delen sterren uit als waren wij de Michelingids. Wel zijn wij als volksvertegenwoordigers geroepen om met de ogen van de stad naar de begroting te bekijken en deze te beproeven. Aan mijn oudtante van 88 die in een aanleunwoning woont, moet ik de keuzes kunnen uitleggen en aan de vrijwilliger die 40 uur in de voetbalkantine draait ook. Niet elke stadjer maakt zich druk om wat de gemeenteraad vandaag bespreekt, maar ze willen wel een dak boven hun hoofd en dat hun grijze bak wordt geleegd. Stadjers willen zich verplaatsen in de stad, maar niet lang wachten in de file. Stadjers willen graag werken, een opleiding volgen of vrijwillig aan de slag in de samenleving. Er zijn Stadjers die die extra zorg en aandacht van de overheid nodig hebben. Er zijn stadjers die dagelijks last hebben van hun beperkingen. Voor al deze stadjers is er werk aan de winkel in onze begroting. Al die mensen met al die wensen maken het in deze financieel zwaardere tijden lastiger om goede keuzes te maken.
Wij zijn blij met zijn de volgende zaken:
- Extra geld voor schulphulpverlening, schulden door pech of door omstandigheden maken dat mensen nergens meer aan toekomen, hulp is dan geboden.
- CU blijft zich inzetten voor een volwaardige sporthal in De Wijert dicht bij de mensen. Wij zijn blij met de toezegging van het college dat er voor het eind van het jaar een oplossing moet zijn.
- Ook verheugd met de mededeling dat 'er gezocht wordt naar mogelijkheden om' het succes van het winkelstraatmanagement voort te zetten.
- De OZB niet ophogen is gezien de notering in de top vijf, onze politieke wens en wordt ondanks de marginale ophoging (“de fiftycent van schroor”) met teruggave zelfs tijdelijk lager.
- Omdat het alcoholprobleem al prangender wordt, zijn wij blij met de stappen die gezet zijn rondom de alcoholpoli. We zijn benieuwd naar de openingsdatum.
Ook kunnen we niet anders dan benoemen dat in het verleden gemaakte keuzes, gevolgen hebben voor de toekomst. Wij hebben aldoor gezegd: geen stuk, geen oordeel. Nu we het eindelijk over de financiën hebben vandaag, hebben we daarom zelf een stuk geschreven om wel te kunnen oordelen. De RegioTram niet aanleggen levert inderdaad geld op, maar de RegioTram wél aanleggen levert ook geld op. Wij hebben beide aspecten gewogen als waren wij de kok die het menu kritisch doorloopt. Wij weten dat er een nieuwe politieke realiteit is, wij zijn hier ook niet om die realiteit ter discussie te stellen. Wij denken als mede-indiener van de tegenbegroting met GroenLinks dat het voor de financiën, economische ontwikkeling en bereikbaarheid van de stad beter is een andere koers te kiezen. En met het voorleggen van deze tegenbegroting liggen voor het eerst de financiële argumenten op tafel. Op een rijtje (citaat tegenbegroting):
“Door het aanleggen van de Regiotram is er voldoende ruimte in het meerjarenbeeld om de komende jaren te blijven sparen voor het RSP.
Wat het de stad kost of scheelt bij het doorgaan van de plannen voor de RegioTram is het volgende:
- Turboteam bereikbaarheid is dan niet meer nodig. Een nieuw bereikbaarheidsplan kost extra tijd en extra geld.
- Afboeking van al gemaakte kosten voor project RegioTram, nu begroot op rond de 19 miljoen met extra opname in het weerstandsvermogen. Gezien de brieven van de provincie is dat bij lange na niet genoeg.
- Kosten inbegrepen in het project voor openbare ruimte zoals rioleringen, bomen, beheer.
- Geld van andere overheden en fondsen, is de regio opnieuw bereid mee te betalen aan een stadse oplossing?
- Bijdrage aan extra tekorten in het openbaar vervoer van 8 miljoen euro per jaar.
- Geld uit vervoersgelden van de provincie (BDU) ad 3,5 miljoen. Provincie wil dat geld inzetten voor meerkosten openbaar vervoer nu de RegioTram niet doorgaat.
- Bieding die gedaan is met een bieding onder de plafondprijs en naar wij op eigen inschatting verwachten, een aanbestedingsvoordeel, dus geld.
Samenvattend, wij kiezen voor een oplossing om de stad in overleg met de regio beter bereikbaar te maken. Het geld is het dubbel en dwars waard, niet doen kost naar onze mening veel meer geld en levert veel minder op. Wij kiezen daarom voor een oplossing met een Michelinster (op het recept RegioTram is jarenlang met vele chef-koks hard aan gewerkt) en niet voor een oplossing via de McDrive (kiest u maar van het bordje, maar u moet wel snel doorrijden naar het volgende loket). Met daarbij de onmiddellijke opmerking dat u voor het geld van een euroknaller biefstuk geserveerd krijgt….
Wat wij graag willen veranderen in het overige van de begroting:
- Fietspad Hoogkerk, jaren gewacht, projectplan ligt klaar en nu is het geld wat al 10 jaar op de plank ligt en gebruikt is voor aankoop er niet meer. MOTIE
- Ondernemers hebben het zwaarder, wij dienen MOTIE in om ervoor te zorgen dat ondernemers in termijnen mogen betalen, de cashflow voor het betalen van de ozb in één maand is erg hoog, gespreid betalen zou voor hen een verlichting betekenen.
- Tegelijk groen voor fietsers, eeuwigdurende discussie over heb ik voorrang of krijg ik voorrang; wij vinden het tijd voor duidelijkheid voor onze fietsers! MOTIE
- Precario. U hebt toegezegd te kijken of er volgend jaar ten aanzien van precario winst te behalen is in de kostentoerekening en in efficiency winst door minder handhaving met behoud van de kwaliteit. Toch gaat u over tot verhoging ondanks dat u het percentage in 3 uur tijd verlaagt 12,5 naar 8,9 omdat er teveel kosten zijn toegerekend. Voorzitter, dit lijkt ons de omgekeerde wereld en wat ons betreft komt er eerst duidelijkheid over toerekening en of kostendekkendheid te verhogen is door beperktere handhaving en efficiëntere bedrijfsvoering, dan pas verhoging. Graag reactie college, anders motie in tweede termijn.
- Laatste zorgpunt, ik sprak gisteren een tweetal corporaties die melding maken van het stoppen met investeren in jongerenhuisvesting gezien het regeerakkoord. Op 23 januari spreken wij daarover, maar kan het college al eerder stappen zetten?
Voorzitter, ondanks alles en los van alle sterren en persoonlijke smaken die kunnen variëren van een happy meal tot geschroeide langoustines met sponszwam en schuimige boter, voor de maaltijd vragen wij altijd een zegen. Daarom wensen wij het college en haar ambtenaren voor het jaar 2013 Gods onmisbare zegen toe.
Groningen, 14 november 2012
Inge Jongman-Mollema, fractievoorzitter ChristenUnie
Archief > 2012 > november
- 29-11-2012 29-11-2012 19:45 - Ledenvergadering Provinciale Unie
- 28-11-2012 28-11-2012 20:33 - Gemeente plaatst niet langer automatisch fietspaaltjes
- 19-11-2012 19-11-2012 17:30 - Werkbezoek De Jonge Onderzoekers
- 19-11-2012 19-11-2012 16:30 - Wijkbezoek Oosterpark
- 15-11-2012 15-11-2012 16:16 - Bijdrage in begrotingsdebat
- 09-11-2012 09-11-2012 23:42 - Tegenbegroting GL en CU – voor een bereikbare en sociale stad
- 09-11-2012 09-11-2012 12:48 - Vragen over hockeyvereniging en sportaccommodaties in het algemeen
- 06-11-2012 06-11-2012 20:00 - ChristenUnie en GroenLinks: Geen nieuwbouw in park Coendersborg
- 05-11-2012 05-11-2012 11:55 - Raadsleden: Stedenband Moermansk effectief