Blinden en slechtzienden vragen aandacht voor toegankelijkheid binnenstad

wittestokkendagmaandag 15 oktober 2012 20:26

In het kader van de Internationale Dag van de Witte Stok liep vandaag een aantal blinden en slechtzienden van het station naar het Gedempte Zuiderdiep. Oogmerk van de wandeling was het identificeren van obstakels in de Groningse binnenstad. Met de wandeling wil men aandacht vragen voor de toegankelijkheid van de binnenstad, ook hoopt men dat andere verkeersdeelnemers rekening houden met blinden en slechtzienden.

Aan de wandeling, die werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS), namen ook vertegenwoordigers van enkele raadsfracties deel, waaronder Wim Huisman namens de ChristenUnie.

Ook Visio, 'expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen', was bij de wandeling aanwezig. Van deze organisatie ontvingen we enkele publicaties, waaronder een onderzoek naar shared space (openbare ruimte waarvan verschillende soorten verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, gezamenlijk gebruik maken) en hoe bij de inrichting hiervan rekening gehouden kan worden met blinden en slechtzienden. De ChristenUnie zal deze informatie bestuderen.

In 2009 vroeg fractievoorzitter Inge Jongman naar aanleiding van de Dag van de Witte Stok al eens om meer aandacht voor blinden en slechtzienden. "‘Als je nog nooit gelopen hebt met een beperkt zicht en een blindengeleidestok, heb je geen idee wat het is om een rotonde over te steken", aldus Jongman die kort daarvoor zelf een route gelopen had. "Ook een stoep op- en afstappen is voor zienden iets waarbij je niet nadenkt, maar voor slechtzienden iets om heel erg bewust van te zijn om maar niet te spreken van fietsen op de stoep, borden voor winkels en laaghangende zonwering." De ChristenUnie uitte destijds in de Commissie Verkeer en Beheer dan ook twijfels over de invoering van shared space op sommige plaatsen.

RTV Noord maakte een korte reportage over de wandeling.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht