Niemand reflecteert op hoe bestuurscrisis ontstaan is
Dat stelde Inge Jongman afgelopen maandag in haar bijdrage in het debat over het rapport van de verkenner van de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie. De partijen weten allemaal precies wat de reden is van de bestuurscrisis en hoe ze verder willen, maar er wordt niet gereflecteerd op hoe dit tot een crisis kon worden. Dat heeft met vertrouwen en inlevingsvermogen tussen verschillende partijen te maken, Jongman is daar ook bij de nu voorgestelde coalitie niet gerust op. Lees hieronder haar bijdrage in eerste termijn.
Een vraag of eigenlijk een opmerking, ik constateer dat de door mij uitgesproken voorkeurscombinatie fout is geciteerd in het rapport van de verkenner, ik vind dat jammer.
Er is een prachtig bijbelverhaal waarbij een aantal verkenners kijkt wat het nieuwe land Israël te brengen heeft. Ze komen terug met heerlijke druiven en prachtige verhalen over een zeer aantrekkelijk land.
Voorzitter, als je het verslag van de verkenner leest, zie ik zure druiven en vanuit verschillend perspectief geschetste vergezichten. De twee factoren die meespelen in onze opvatting zijn: niet heel versnipperd en een stabiele combinatie. Wat duidelijk is, is dat de motie16coalitie in de anti-opvattingen over de tram elkaar gevonden heeft, maar de andere kant is dat er inhoudelijk veel verschillen zijn. Door die inhoudelijke verschillen, loopt de stabiliteit gevaar. In de politiek moet het ook gaan om inlevingsvermogen, maar een aantal eerdere debatten in ogenschouw nemende, ben ik daar niet gerust op.
Politiek hoor je naar onze mening te bedrijven op basis van vertrouwen, maar kijkend naar de onderleggers bij het advies, dan liggen er enorme hobbels op de weg. En de oorzaak van de huidige bestuurlijke crisis wordt door sommigen nadrukkelijk geduid, maar voorzitter, ik zat niet bij de crisis in het college. Wel bij die in de raad, waarbij het dramatische beeld wat geschetst wordt, bezijden de waarheid is. Ok, ik liep ook wel eens tegen een muur op, maar in de muur zitten ook deuren. En die zijn echt niet alleen opengegaan voor de ChristenUnie, ik heb gemerkt dat alle partijen open deuren hebben gevonden.
Dan valt het op dat GroenLinks geheel weggevaagd wordt door een meerderheid, bij de Stadspartij zijn stevige aarzelingen, de PvdA mag bij de gratie van het aantal zetels weer aanschuiven, er is veel kritiek op het personeel, er moet een trendbreuk komen, maar op de wijze waarop de crisis ontstaan is, reflecteert niemand. De crisis wordt eenzijdig geduid en dan kom ik terug op de weging van de mate van bestuurlijk verantwoordelijk handelen die simpelweg niet eenzijdig kan worden weggelegd.
Door al die hobbels is het moeilijk het advies te duiden. Als de meerderheid dit wenst, dan wens ik u veel wijsheid, maar het is niet ons advies. Maar wel met twee formateurs. Ons advies is romp PvdA met VVD aangevuld met programmatisch realistische combinatie, maar gezien de tweede gespreksronde is dit ook niet bespreekbaar. Maar het geheel overziende, Voorzitter, ik concludeer dat de druiven nog niet rijp zijn..
De raadsvergadering is in zijn geheel hieronder te bekijken:
Archief > 2012 > oktober
- 30-10-2012 30-10-2012 10:48 - ChristenUnie pleit voor zorgvuldigheid bij afhandeling tram
- 16-10-2012 16-10-2012 19:45 - Rondleiding op het Stadhuis
- 15-10-2012 15-10-2012 20:26 - Blinden en slechtzienden vragen aandacht voor toegankelijkheid binnenstad
- 11-10-2012 11-10-2012 19:45 - Ledenvergadering
- 10-10-2012 10-10-2012 12:12 - Niemand reflecteert op hoe bestuurscrisis ontstaan is
- 01-10-2012 01-10-2012 11:55 - Fractiejaarverslag 2011-2012 online
Plaats het eerste bericht!