ChristenUnie en GroenLinks verbijsterd over ‘spookaansluiting’ Stadspark

Stadsparkmaandag 21 juni 2010 16:00

De raadsfracties van ChristenUnie en GroenLinks in Groningen zijn zeer onaangenaam verrast door nieuw asfalt in het Stadspark. Vorige week meldden media dat de Concourslaan weer wordt aangesloten op de Ring West. Daarover is de gemeenteraad echter nooit geïnformeerd en het is zelfs in strijd met eerdere raadsuitspraken. ChristenUnie en GroenLinks willen juist minder verkeer en meer groen in het Stadspark. De fracties hebben een raadsdebat aangevraagd voor woensdag 23 juni.

Woensdag j.l. bleek dat de Concourslaan weer een afrit krijgt naar de westelijke ringweg. De gemeenteraad heeft eerder juist besloten tot opheffing van de aansluiting op Ring West. In plaats van asfalt zouden bomen en ander groen worden geplant. Inmiddels ligt er nu echter nieuw asfalt op de plek waar groen moest komen. Het is alleen nog niet opengesteld voor verkeer. Op een vraag hierover van raadslid Inge Jongman (CU) in de raadscommissie Beheer & Verkeer woensdagavond moest het college het antwoord schuldig blijven.

ChristenUnie en GroenLinks willen weten hoe het mogelijk is dat de aansluiting zonder instemming van de raad is aangelegd. De fracties betwijfelen ook of het college zelf wel op de hoogte was van de nieuwe verbinding tussen Concourslaan en Ring West. Fractievoorzitters Inge Jongman en Mattias Gijsbertsen willen dat de situatie bij het Stadspark zo snel mogelijk wordt teruggedraaid, zodat er alsnog groen kan worden aangeplant.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2010-06-21 Interpellatie Concourslaan105,5 kBapplication/msworddownload

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en GroenLinks verbijsterd over ‘spookaansluiting’ Stadspark'

Klaas Mus
Geplaatst op: 22-06-2010 13:50 Quote
Jullie moeten niet zo zeuren, die afslag moet er gewoon komen. Net zoals die straak voor linksaf vanuit Drachten die weer rechtdoor moet. Mensen die aan het werk moeten staan hier dagelijks in de file. Alsof dat zo goe is voor het milieu. Stop eens met automobilstje pesten en maak je druk om zaken die er toe doen.
Tongeren, J.T. (Jonathan) van [101904]
Geplaatst op: 22-06-2010 13:57 Quote
Geciteerd bericht
Klaas Mus schreef:
Jullie moeten niet zo zeuren, die afslag moet er gewoon komen. Net zoals die straak voor linksaf vanuit Drachten die weer rechtdoor moet. Mensen die aan het werk moeten staan hier dagelijks in de file. Alsof dat zo goe is voor het milieu. Stop eens met automobilstje pesten en maak je druk om zaken die er toe doen.


Het gaat hier niet om een moeten. Het enige dat hier moet is dat het gemeentebestuur een afweging maakt tussen het belang van de verkeersstromen en het belang van de bestemming van het park, namelijk recreëren. In die afweging heeft de gemeenteraad het laatste woord, maar die is hier niet over geïnformeerd. Daar gaat het om, dus wie 'zeurt' hier nou?
Gewijzigd
Tongeren, J.T. (Jonathan) van [101904] heeft dit bericht gewijzigd op: 05-07-2010 13:39
Etiamsi omnes ego non
Klaas Mus
Geplaatst op: 23-06-2010 10:03 Quote
Dus als ik het goed begrijp, gaat het niet om het doel, maar om een politieke kwestie. Jullie verliezen het doel en dat is verkeersdoorstroming uit het oog door deze politieke spelletjes. En dat is precies de reden waarom alles zo lang duurt. Door het oeverloze gezever van politici. En alle normaal werkende mensen maar in de file staan!!!
Inge Jongman
Geplaatst op: 23-06-2010 10:28 Quote
Heb nog nooit meegedaan aan spelletjes. Het gaat erom dat er extra rotondes/wegen zijn aangelegd - mede voor de GasUnie - en er is afgesproken dat het opgeofferde groen bij de Ringweg gecompenseerd wordt. En het is altijd vervelend om in de file te staan, ook als normaal werkende politica, maar als we van de pieken uit moeten gaan komt er teveel asfalt in deze stad. Gelukkig zijn er alternatieven voor files; dichterbij je werk wonen, fietsen, openbaar vervoer, P+R. Linksaffer gaat er trouwens uit, scheelt ook weer en heb ik van het college de toezegging dat we als raad en college zoeken naar oplossing voor verkeersdrukte rondom de stad vanaf A7 die we adequaat gaan onderzoeken.
Tongeren, J.T. (Jonathan) van [101904]
Geplaatst op: 23-06-2010 10:32 Quote
@Klaas: Er zijn meer 'doelen' denkbaar zijn dan alleen verkeersdoorstroming. Daarnaast is het niet per se zo dat er maar één manier is om dat doel te bereiken.
Het is bovendien niet aan jou om te bepalen wat het doel van die locatie is. Het gaat hier om een park en 'het doel' is dus recreatie. Als dat veranderd moet worden, dan zal de raad daarmee in moeten stemmen, dat zijn geen politieke spelletjes, dat is hoe het in een democratie werkt, de meerderheid besluit en als een besluit genomen is houd je je daar ook aan. Dat er nu zomaar asfalt ligt is in strijd met eerdere uitspraken van de gemeenteraad, dat kan dus niet zomaar.
Gewijzigd
Tongeren, J.T. (Jonathan) van [101904] heeft dit bericht gewijzigd op: 05-07-2010 13:40
Etiamsi omnes ego non
Knarf
Geplaatst op: 23-06-2010 20:17 Quote
Als regelmatige bezoeker van het Gasunie gebouw heb ik de de afgelopen tijd geregeld het genot van de huidige aansluiting mogen ervaren. Een uur lang in de file tussen parkeerplaats en de ringweg; een uur lang stationair draaiende automotoren in het stadspark - lijkt me niet goed voor milieu en recreatie. Wat dat betreft perfect dat aansluiting weer deels hersteld wordt. Kan me overigens niet voorstellen dat de huidige niet-goed functionerende oplossing "mede" voor Gasunie is gerealiseer (zoals één van de commentaren beschrijft). Verder lijkt het me een typisch geval van uitvoering waar de politiek niet veel mee van doen heeft; uitgifte van paspoort gaat toch ook niet via de raad?
Tongeren, J.T. (Jonathan) van [101904]
Geplaatst op: 24-06-2010 08:10 Quote
Het leggen van asfalt op zich is wel een 'typisch geval van uitvoering', maar waar het om gaat is de plaats waar dat asfalt komt. Op die plaats zou groen komen, daar heeft de raad zich over uitgesproken. Als er vervolgens iemand van dat besluit wil afwijken, kan dat natuurlijk niet zonder het weer langs de raad te spelen.
Etiamsi omnes ego non
Etiamsi omnes ego non
Bas
Geplaatst op: 05-07-2010 22:53 Quote
Beste heer van Tongeren, ik raad u aan om eens ter plekke te gaan kijken, het liefst rond 17.00, en ook wat werknemers van Gasunie (toch een van de belangrijkste bedrijven in Groningen) aan te spreken. U zult dan zien dat het gaat om een grasveldje van niks, waar nota bene al lang een paar meter asfalt over is aangelegd. En u zult op drukke dagen ook de lange rij stationair draaiende auto's zien waar Knarf het hierboven over heeft. Het milieu is niet gebaat bij dit soort politiek op de vierkante meter. Die aansluiting is goed voor de economie én goed voor het milieu. Ik hoop dat de ChristenUnie (en GroenLinks) hierover een verstandige positie in willen nemen en weet zeker dat honderden Gasunie-medewerkers hen zeer dankbaar zullen zijn.
Tongeren, J.T. (Jonathan) van [101904]
Geplaatst op: 06-07-2010 10:27 Quote
We moeten de zaken niet bagatelliseren.
1. Het gaat niet om 'een grasveldje van niks'. Het gaat er ook om dat er dan een verkeersstroom komt waar die er nu niet is.
2. Het asfalt ligt er inderdaad al, maar het had er niet mogen liggen, het gaat in tegen een uitspraak van de raad. Het lijkt me toe dat we besluiten wel op een correcte manier willen nemen, zodat niet overal maar van alles aangelegd kan worden, zonder dat dit is afgestemd met de bevoegde autoriteiten. Als dit onbesproken gepasseerd wordt is het hek van de dam.
3. In de ontsluiting van de GasUnie is middels een andere route voorzien.
4. Naast het belang van economie en milieu is er ook het belang van recreatie, dat is namelijk waar het park voor bedoeld is. In de gemeenteraad, die hier over gaat, zullen verschillende belangen afgewogen worden. Niet alleen de belangen van GasUnie-werknemers of automobilisten, maar ook die van andere stadjers die het Stadspark bezoeken. Het is aan de gemeenteraad om die afweging te maken en niet aan welke ambtenaar van Rijkswaterstaat dan ook, dat lijkt me wel zo democratisch.
Etiamsi omnes ego non
Etiamsi omnes ego non
Bas
Geplaatst op: 10-07-2010 17:41 Quote
Bedankt voor uw antwoord, heel positief dat u als volksvertegenwoordiger bereid bent hierover in discussie te gaan! Reacties op uw punten:

1. Heeft u gelijk in, maar de nieuwe verkeersstroom zorgt voor weinig oponthoud op de ringweg (het is maar een 1-baans uitrit) en zal de rotonde aan de andere kant (Laan Corpus Den Hoorn / Weg der Verenigde Naties), waar het nu elke middag vast staat, zeer ontlasten.

2. Mee eens, wel vreemd dat wethouder Dekker niets wist van de aanleg van deze weg. Heeft zij iets over het hoofd gezien? Het lijkt me toch sterk dat een aannemer op eigen houtje een weg gaat aanleggen...

3. Zoals al eerder gezegd door mij en anderen, zorgt de huidige ontsluiting van de GasUnie voor grote files, milieuvervuiling en frustratie. Onveilig, economisch onhandig en slecht voor de natuur...

4. Ben ik volkomen met u eens, en ik hoop dat de gemeenteraad een wijs besluit zal nemen... ik wens u dan ook veel wijsheid toe! Wink
Nieuw bericht