ChristenUnie vraagt aandacht voor Eemsmondregio bij kabinetsinformateur

zaterdag 20 januari 2007 12:44

In een brief aan de kabinetsinformateur, de heer dr. H.H.F. Wijffels, vragen de Provinciale ChristenUnie fractie en de ChristenUnie fractie van Delfzijl aandacht voor de economische ontwikkeling van de Eemsmondregio.

Kijk meer brieven aan de formateur op www.geachteformateur.nl

Aan de kabinetsinformateur
dhr. dr. H.H.F. Wijffels
Postbus 20008
2500 EA  Den Haag

Groningen / Delfzijl, 19 januari 2007

Geachte heer Wijffels,

De fracties van de ChristenUnie in Provinciale Staten van Groningen en in de gemeenteraad van Delfzijl willen bij dezen de economische ontwikkeling van de Eemsmondregio onder uw aandacht brengen.

In de jaren 60 van de vorige eeuw is door de rijksoverheid in deze regio veel geïnvesteerd in industrie en bijbehorende werkgelegenheid. Ook nu heeft het kabinet in de nota ‘Pieken in de Delta’ deze regio als kansrijk gebied aangemerkt, waarin het de moeite waard is om rijksmiddelen te investeren. In verband hiermee willen wij een tweetal problemen onder uw aandacht brengen.

Het huidige kabinet is van verschillende zijden benaderd met zorgen die bestaan over het voortbestaan van de energie-intensieve industrie. De kosten voor deze bedrijven bestaan voor een belangrijk gedeelte uit elektriciteitskosten. De energieprijzen zijn hoog. Daar komt nog bij dat de elektriciteitsmarkt niet transparant is en dat er vooral onvoldoende vrije grensoverschrijdende transportcapaciteit is. Hierdoor hebben buitenlandse concurrenten een aanmerkelijk prijsvoordeel, is er sprake van oneerlijke concurrentie en wordt de energie-intensieve industrie in Nederland in het voortbestaan bedreigd. In het bijzonder in de Eemsmondregio kan er een domino-effect optreden met desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid. Daarom is de implementatie van het flankerend beleid, zoals genoemd in de brief van de minister van EZ aan de Tweede Kamer van groot belang.

Op middellange termijn zullen er initiatieven moeten worden ontwikkeld om te zorgen voor een goed functionerend ‘level playing field’ voor elektriciteit. De komst van nieuwe zogenaamde multi-fuel energiecentrales in de Eemsmondregio draagt daaraan bij en zij zullen eveneens een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van het Eemsmondgebied. Voor deze ontwikkelingen is een adequate elektriciteitsinfrastructuur een absolute randvoorwaarde, terwijl nu al een gebrek aan netcapaciteit in Noord-Nederland dreigt.

In de noordelijke hoofdvaarroute Lemmer-Delfzijl wordt veel rijksgeld geïnvesteerd in waterwegen en sluizen. Door de snel groeiende binnenvaart dreigt binnen afzienbare tijd de zeesluis in Delfzijl een flessenhals te worden in deze belangrijke vaarroute. Om de zeesluis geschikt te maken voor de toekomst zal deze moeten worden verlengd. Ondanks het feit dat een Kamermeerderheid hier voor is, komt de nieuwe zeesluis in plannen van het Rijk pas na 2035 aan bod. Het mag niet gebeuren dat deze infrastructurele flessenhals de investeringen in de economische ontwikkelingen in dit gebied teniet doet.

Wij willen u en de onderhandelaars van de fracties van het CDA, de PvdA en de ChristenUnie dan ook met klem verzoeken de problematiek van de energie-intensieve industrie en de oplossingen voor de infrastructurele knelpunten in de Eemsmondregio niet uit het oog te verliezen en een plaats te geven in het regeerakkoord.

We vertrouwen erop dat mede hierdoor het nieuw te vormen kabinet de al in gang gezette initiatieven tot een goed einde brengt.

Wij bidden u veel wijsheid toe bij de vorming van een nieuwe regering.


Hoogachtend,

Fractie ChristenUnie Provinciale Staten Groningen
drs. R.A.C. Slager, fractievoorzitter

Fractie ChristenUnie Gemeenteraad Delfzijl
G. J. Steenbergen,  fractievoorzitter

 

 


Statenfractie ChristenUnie
Provincie Groningen
p/a Turfsingel 83
9712 KL  Groningen

Raadsfractie ChristenUnie
Gemeente Delfzijl
p/a Rijksweg 55
9934 PC  Delfzijl


//////////

Download de brief
Adobe PDF | MS Word

Kijk meer brieven aan de formateur op www.geachteformateur.nl

Voor nadere informatie kunt u zich desgewenst wenden tot
de heer Slager
fractievoorzitter ChristenUnie provincie Groningen,
Telefoon: 06-50243462

en/of
de heer Steenbergen,
fractievoorzitter ChristenUnie-Delfzijl,
Telefoon: 0596-610242

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie vraagt aandacht voor Eemsmondregio bij kabinetsinformateur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.