Uit de fractie (december 2006)

maandag 04 december 2006 21:30

Van de fractie
Wat hebben we genoten en wat een zegen ontvangen. Woensdag 22 november hadden we ons samen met de statenfractie, enkele Perspectiefers en een aantal GSV-ers verzameld in het provinciehuis. Terwijl de cijfers binnenstroomden en de prachtige uitslag langzamerhand duidelijk werd, las CdK Alders de cijfers voor van iedere Groninger gemeente die binnenkwam. Steeds opnieuw steeg er een gejuich op als de ChristenUnie opnieuw (in alle 25 gemeenten) een hoger aantal stemmen had gehaald dan in 2003. Uitkomend op een fractie van zes geeft ons enorm veel reden tot dankbaarheid, zowel aan onze God in de hemel die dit mogelijk maakt, als aan de vele tienduizenden die nu wel voor de ChristenUnie hebben geklozen, ongetwijfeld vanwege het duidelijk christelijk sociaal profiel.

De begroting
Op 15 november jl. werd in de raad de begroting behandeld. Het linkse college heeft een aantal nieuwe keuzes gemaakt. Veel van de keuzes werden door ons gesteund. Waar hadden we andere wensen? Belangrijkste punt was de bezuiniging op het onderhoud van de openbare ruimte. In 2007 wordt 1,7 miljoen minder uitgegeven aan onderhoud van de openbare ruimte en daar kan niemand blij mee zijn. Keer op keer wordt door inwoners van de stad aangegeven dat het belangrijkste thema voor hen de kwaliteit van de openbare ruimte is. Een motie die onder andere door ons werd ingediend kreeg de steun van alle partijen (6) die niet in het college zitten. Helaas geen meerderheid. Tweede punt was de enorme verhoging van de begrafenisrechten. Vorig jaar gestegen met een extra 17% wil het college dat dit jaar opnieuw doen. Was de SP het vorig jaar helemaal met ons eens, nu ze in het college zitten is hun mening veel minder uitgesproken. Dat doet de kosten voor begraven enorm toenemen. Het college wenst een 100% kostendekkendheid. Wij hebben aangegeven dat wat ons betreft het onderhoud van Selwerderhof onder de parken mag worden gebracht waardoor een verdere verhoging niet noodzakelijk is.

Voedselbank

We leven in een tijd waarin iedereen graag kiest wat hij of zij graag wil gaan doen. Helaas hebben een aantal mensen het minder getroffen en daar zijn diverse redenen voor aan te wijzen. Feit is dat het aantal aanvragen voor de voedselbank in twee jaar tijd steeg van 1500 naar 5000 á 6000 per jaar. In het PKN rapport “Armoede in Nederland” wordt gemeld dat de diaconie van de kerk een sterke toename ziet in het aantal hulpvragen. Gerda Verburg van het CDA zegt op haar website dat voedselbanken de armoede in Nederland in stand houden. In plaats van mensen een hengel te geven, krijgen ze vis. Daardoor gaan ze niet werken en blijven ze arm. Een andere mening is: helaas leven we in een land waar armoede tot de dagelijkse realiteit behoort. Sommige mensen zitten zo diep in de problemen, dat er niets meer te hengelen valt. Laat staan dat er een vis aan die hengel hangt. Uiteraard moet je deze mensen naast ‘vis’ ook een hengel én visles geven. Echter, soms moet je in een acute behoefte voorzien. Eten is zo’n behoefte. ‘Eerst brood en water, beleid komt later’.

Nederland veramerikaniseert: er wordt door het huidige kabinet sterke nadruk gelegd op welvaartsgroei, marktdenken en een terugtredende overheid wat leidt tot zelfredzame burgers. Deze visie leidt tot grote problemen binnen de samenleving. Veel mensen raken hierdoor vervreemd van de politiek omdat zij geen ondersteuning, begeleiding en sturing ontvangen vanuit de vertrouwde en veilige  overheid. Nu, opeens, worden de burgers geconfronteerd met allerlei taken die tot voor kort door de overheid werden uitgevoerd. De samenleving kan dit hele pakket aan taken (nog) niet opvangen. Desondanks kiest het huidige kabinet voor een confronterende aanpak waarbij de mensen een zak vol met verantwoordelijkheid krijgen toebedeeld, waaruit zijzelf keuzen moeten maken. Voormalig minister van Sociale Zaken Bert de Vries zegt in zijn boek “Overmoed en onbehagen” het volgende:

”Wat is er geworden van de traditionele christen-democratische zienswijze dat winnaar en verliezers hun positie maar in beperkte mate aan zichzelf te danken hebben. De tijd lijkt voorgoed voorbij waarin christen-democraten vonden dat een te sterke nadruk op louter economische motivatie leidt tot overwaardering van materiële aspecten en onderbelichting van religieuze en morele zaken”.(21)

Binnen de huidige samenleving zijn de effecten van de ingrepen inzake de Sociale zekerheid voelbaar en zichtbaar binnen de samenleving voor de zwakkeren, minima en minder bedeelden. Zij moeten weer de zwaarste klappen opvangen. Niet voor niets trekken kerken en maatschappelijke organisaties aan de bel.

Christelijk-sociale politiek wil mensen versterken in hun eigen kracht en mogelijkheden. Wanneer dat niet nodig is, moet de overheid mensen niet afhankelijk maken van een uitkering. Maar wanneer de sociale en financiële problemen zich opstapelen bij bepaalde bevolkingsgroepen, mag de overheid niet blind zijn. In studies van onder meer de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling is geconstateerd dat de verzorgingstaat vooral goed is geweest voor de middengroepen in de samenleving. Nu deze verzorgingsstaat door dit kabinet wordt afgebouwd moet opnieuw gevreesd worden dat de middengroepen die zichzelf kunnen redden en de meest kwetsbaren het steeds moeilijker krijgen. Daarvoor opkomen hoort bij de christelijk-sociale politiek. De overheid als schild voor de zwakke moet meer dan ooit nu zijn beslag krijgen.

In Groningen werkt de voedselbank vanaf de start in 2004 met 30 vrijwiligers.
Op zaterdag, 1x per maand, vindt de uitgifte plaats.Van diverse partijen worden goederen verkregen waarbij vervoer en opslag moet voldoen aan hygiënische voorwaarden. De screening wordt gedaan door de MJD en de Thuiszorg. Mensen hebben maximaal 3 jaar recht op een voedselpakket.

In het licht van bovenstaande vinden wij dan ook een eenmalige huisvestingsbijdrage van 20.000 euro aan de voedselbank meer dan gerechtvaardigd, maar wij vinden ook dat er op het gebied van armoede nog meer maatregelen genomen moeten én kunnen worden.

Rookvrij winkelcentrum Paddepoel

Door een aantal mensen, waaronder leden, zijn we aangeschreven over het rookbeleid in winkelcentrum Paddepoel. Er wordt daar erg veel gerookt, terwijl daar veel mensen werken en kinderen spelen. Veel niet-rokers mijden het winkelcentrum of verblijven er met stevige tegenzin. We hebben gesproken met het bestuur en zij blijken graag een rookvrij winkelcentrum te willen, maar ze weten niet goed hoe ze het moeten handhaven. Daarom hebben wij het college vragen gesteld in hoeverre het college daarbij (tijdelijk) de helpende hand kan bieden. De antwoorden zijn nog niet binnen, maar we zijn hoopvol gestemd.

Tenslotte:
Wilt u ons en de hele overheid gedenken in uw gebed? Wilt u ons voeden met uw suggesties, tips, raad en vragen. Het kan via onze site, maar een brief kan ook nog steeds.
De gegevens zijn:
Fractie ChristenUnie
Postbus 20001
9700 PB Groningen
Tel. 050-3130744
http://www.groningen.christenunie.nl

Namens de hele fractie,

David de Jong en Inge Jongman - Mollema

« Terug

Reacties op 'Uit de fractie (december 2006)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.