CDA en ChristenUnie: verstandelijk beperkte jongeren beschermen tegen ronselpraktijken voor prostitutie

maandag 05 oktober 2015 12:47

Het CDA en de ChristenUnie maken zich zorgen over ronselpraktijken waardoor meiden met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen in de prostitutie belanden. De beide fracties willen van het college weten in hoeverre instellingen voor verstandelijk beperkte jongeren in Groningen te maken hebben met deze problematiek.

Uit een reportage van het EO-programma 'Dit is de dag', die op zaterdag 3 oktober jl. werd uitgezonden, kwam naar voren dat mensenhandelaren onder verstandelijk beperkte jongeren ronselen voor de prostitutie. Inventarisatie door de programmamakers onder 90 advocaten die slachtoffers van mensenhandel bijstonden, leerde dat zij vanaf 2013 in 76 gevallen te maken hadden met iemand die in een instelling voor verstandelijk beperkte jongeren woonde. Raadslid Edward Koopmans van de ChristenUnie: "De rapportage laat maar weer eens zien hoe geraffineerd en ‘laag’ mensenhandelaars te werk gaan."

Er is weinig zicht op de omvang van het probleem van het ronselen van licht verstandelijk beperkte jongeren voor prostitutie in instellingen. CDA raadslid Anne Kuik: "Deze praktijken zijn walgelijk, we willen weten wat er nu en in de toekomst gebeurt om deze ronselpraktijken onder verstandelijk beperkte meiden in instellingen te voorkomen."

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht