Bijdrage Inge Jongman spoeddebat begroting
Nadat wethouders Visscher en Schroor tegenover de pers hadden aangegeven de begroting inclusief RegioTram niet te steunen, werd woensdagavond een spoeddebat gehouden over de ontstane situatie. De drie andere wethouders zijn afgetreden, waarmee het college gevallen is. Fractievoorzitter Inge Jongman betreurt het dat de raad hierdoor niet de kans krijgt over de begroting inclusief de RegioTram in debat te treden. Hieronder de bijdrage van Inge Jongman in het debat van gisteravond.
Voorzitter,
Een politiek verbazingwekkende en politieke spannende start van de dag, ik kan het niet anders benoemen. Om 10.00 uur melden twee wethouders dat ze niet achter de concept-begroting kunnen staan omdat het project RegioTram alle verdere ontwikkelingen blokkeert en schorten hun oordeel op in afwachting van het oordeel van de raad.
Hieraan zitten twee bijzonderheden:
De concept-begroting is mij als raadslid geheel onbekend, hoe kan ik dan nu een oordeel vellen op basis van een stuk wat ik niet bezit?Wethouders worden door de gemeenteraad benoemd en zijn niet het verlengstuk van een politieke partij. Wethouders vormen samen met de burgemeester een orgaan dat geacht wordt met een mond te spreken. Het college moet voor een bepaalde datum een begroting in dienen en aan de raad aanbieden.
Ik kom daar zo nog op terug maar wil eerst met u terug naar 8 maart 2010. Toen heb ik bij de verkenning van de coalitie uitgesproken dat er een politiek klimaat van vertrouwen moet zijn. Dat vertrouwen is door het merendeel van de raad aan u als college gegeven. Wat zijn de gevolgen voor dat vertrouwen als sommige wethouders handelen zoals zij vandaag hebben gedaan? Naar mijn oordeel wordt nu de omgekeerde route gevolgd. Er had een begroting aan de raad aangeboden moeten worden, want dit hoort bij uw taak als college en u bent aangesteld om, hoe lastig ook, als college knopen door te hakken. U had als collectief eerst de begroting aan de raad moeten aanbieden en vervolgens is het de beurt aan de raad om een oordeel vellen. Maar deze manier van handelen maakt dat het college (of sommige wethouders daarin, dat is nu niet duidelijk) voor hun verantwoordelijkheid weglopen en de sores bij de raad over de schutting gooien. Dat betreuren wij en vragen het college om een reactie hierop.
Motie 16 van het voorjaarsdebat schijnt nogal bepalend te zijn, vooral de mening “dat bij de huidige stand van de gemeentelijke financiën de Regiotram niet door kan gaan”. In juni jl. hebben wij aangegeven deze motie niet te steunen. Wij hebben gezegd: “we gaan beslissen op het moment dat de begroting zich voordoet en allerlei zaken aan de orde komen als de aanbesteding en nemen een besluit als daar meer duidelijk over is, met de voorwaarden zoals gesteld voor het project RegioTram. Op dat moment kunnen wij een totale overweging maken en op dit moment is het totaal er nog niet”. Voorzitter, wat is er in de tussentijd veranderd dat wij nu anders zouden moeten handelen? Ik heb de begroting nog niet gezien, ik weet niet wat er geschrapt is qua projecten, wat de begroting betekent voor de stadjers. En natuurlijk houden wij daarbij voor ogen dat we de economische ontwikkelingen in ogenschouw moeten nemen. Daarbij gaat het om vragen als: kunnen we het betalen, is het verantwoord om een besluit te nemen. Maar niet eerder dan dat ik de begroting 2013 heb gezien, de uitkomst van de aanbesteding weet en de afweging heb kunnen maken.
Er is nog iets bijzonders aan de hand, namelijk politieke geloofwaardigheid richting de partners in het verband van RegioVisie Groningen-Assen. Citaat van mijn collega Marco Metscher uit Hoogezand-Sappemeer:
“Los van de vraag of het project financieel haalbaar is, vind ik het niet chique dat de stad Groningen nu eenzijdig lijkt te besluiten de stekker uit de regiotram te trekken. Groningen heeft daarin ook rekening te houden met andere partners. De vraag die bij mij bijvoorbeeld opkomt is wat het nut voor HS nog is om deel te (blijven) nemen aan de regiovisie wanneer wij daar geld aan bijdragen, maar belangrijke beslissingen kennelijk eenzijdig door anderen genomen kunnen worden. Wat ik hiermee feitelijk wil zeggen is dat de betrouwbaarheid van Groningen als (zakelijk) partner hiermee op het spel staat”.
Voorzitter, kort en goed: op dit moment kunnen we nog geen finaal oordeel geven over de RegioTram. We houden vast aan wat we steeds hebben gezegd: mits betaalbaar is de ChristenUnie voor de Regiotram. Die knoop kan vandaag nog niet worden doorgehakt. Nog een tweetal vragen aan het college:
Hoe stellen de wethouders Schroor en Visscher zich de toekomstige samenwerking met het college voor? Waarom zijn de wethouders Dekker, De Vries en Pastoor opgestapt?
Archief > 2012 > september
- 27-09-2012 27-09-2012 11:57 - Bijdrage Inge Jongman spoeddebat begroting
- 20-09-2012 20-09-2012 12:02 - Rondleiding op het Stadhuis
- 12-09-2012 12-09-2012 20:30 - Uitslagenavond
- 08-09-2012 08-09-2012 11:48 - Noordelijke boeren steunen ChristenUnie
- 06-09-2012 06-09-2012 20:00 - Verkiezingsdebat maar dan anders
- 05-09-2012 05-09-2012 20:03 - Kandidaat-Kamerlid Herman Wegter fietst mee in fietsestafette
- 05-09-2012 05-09-2012 20:00 - ChristenUnie en docenten Gomarus geven taal een stem.
- 05-09-2012 05-09-2012 16:00 - Lijsttrekkersdebat RUG
- 01-09-2012 01-09-2012 22:46 - Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.