ChristenUnie kritisch over financiële situatie Gemeente
Fractievoorzitter Inge Jongman heeft zich woensdag in het debat over de gemeenterekening 2011 kritisch uitgelaten over de financiële situatie van de gemeente. De ChristenUnie verwacht doortastend handelen van het College van Burgemeester en Wethouders, maar waarschuwt tegelijk dat de oplossing niet in lastenverzwaring gezocht moet worden. Hieronder is de tekst van Inge Jongmans bijdrage te lezen.
Meneer de voorzitter,
Er waait inmiddels een nieuw soort van vrolijkheid door de stad, in de vorm van oranje vlaggetjes in gezellig versierde straten… Deze vlaggetjes hangen er niet omdat de mensen in de stad vrolijk zijn geworden van de gemeentefinanciën, integendeel. Los van alle voetbalgezelligheid die straten bindt -en die sociale binding juichen wij van harte toe- uiten de mensen die wij spreken, van kassajuffrouw tot oud-docent tot zzp-er, hun zorgen over het geld en over de risico’s in het stadhuis. Die zorg is meer dan terecht; het ziet er niet goed uit. Dat geldt voor het Nederlandse elftal, dat geldt ook voor de gemeentelijke financiën. En weliswaar denken alle 193.000 inwoners van Groningen dé bondscoach te zijn terwijl er maar één echte bondscoach is….het roept toch wel de vraag op wie dé bondscoach van het college is…
Het college zegt zelf dat het van belang is om de vinger STEVIGER aan de pols te houden. Maar met het alleen meten van het aantal hartslagen per minuut ben je er niet, er moet ook gehandeld worden. Dat handelen zit wat onze fractie betreft niet in lastenverzwaringen, de onroerend-zaak-belasting mag geen melkkoe worden en volgens ons verkiezingsprogramma moet je daar goed en zorgvuldig gebruik van maken. Gelukkig geeft het college aan uiterst terughoudend te zijn en ik roep het college op dat ook echt niet te doen, ik krijg namelijk strafoefeningen in de sportschool als de ozb in 2013 omhoog gaat……
Het college geeft aan de raad elke twee maanden te informeren over de effecten van de economische crisis en de rijksbezuinigingen op de meerjarenbegroting. En voorzitter, daar zit wel een soort van crux of dilemma….Neemt het college ons mee op een weg waar we niet meer kunnen keren of kan de raad nog een eigenstandige keuze maken bij het voorjaarsdebat en bij de begroting 2013? Dat laatste wil onze fractie, het is heel fijn dat u ons informeert maar het betekent niet inpakken en wegwezen….
Verantwoording afleggen is terugkijken maar in deze tijd kun je niet anders dan ook vooruitkijken. Immers keuzes uit het verleden bepalen de toekomst.
Als raad hadden we met het college afgesproken dat we graag voldoende huizen wilden bouwen voor onze inwoners maar de keuze voor het verder zelf aanleggen van Meerstad betekende een enorme afboeking in 2011. Als raad hadden we afgesproken dat we graag meer parkeerplaatsen willen in de binnenstad maar de keuze om veel parkeergarages aan te leggen, betekende een tekort in 2011. Als raad hadden we afgesproken dat we graag voldoende voorraad bedrijventerreinen willen hebben maar de keuze om op voorraad bedrijventerreinen aan te leggen, gaf een afboeking in 2011. Is dat alles de schuld van de crisis? Of is er meer te zeggen…
Het weerstandsvermogen baart ons zorgen maar achteraf gezien zijn wij blij met onze inzet voor een waarschijnlijkheidsfactor van 90%. Door onze fractie is bepleit om goed te sparen voor slechtere tijden. Gelukkig maar, maar ondanks dat zijn we nu letterlijk door de bodem van de kas gezakt. Het is meer dan een uitdaging om dit weer aan te vullen; het voorjaarsdebat is meer dan ooit cruciaal.
Daar komt bij; de indringende boodschap van de accountant is niet nieuw. Bij de interim-controle stelde de accountant al dat risico’s in bedrijfsvoering en in de financiële positie zijn toegenomen met als conclusie: de financiële positie staat zwaar onder druk. Die boodschap klinkt versterkt door in de top 3 van aanbevelingen, met op stip op 1 analyse van risico’s, weerstandsvermogen en als alarmschijf op 2 control op grondexploitaties, grote projecten en Meerstad. Deze boodschap betekent alle hens aan dek!
Voorzitter, de ChristenUnie heeft bij de begroting 2011 aangegeven dat er een heldere relatie moet zijn tussen plannen, prestaties en kosten oftewel wat willen we bereiken, wat gaan we ervoor doen en wat mag het kosten. Ook hebben we gezegd dat we naast de grote projecten die op stapel staan, ook de kleine projecten niet moeten vergeten. Dat betekent keuzes maken met het beschikbare geld. Dan is het op zijn minst noodzakelijk dat je het geld goed beheert en de projecten daarmee goed beheerst. Dat laatste punt is wat ons betreft nog een punt van zorg want Da Finci was in 2011, ondanks een forse extra bijdrage in mankracht en geld, nog niet op orde.
Ook hebben wij in november 2010 gezegd dat de begrafenisrechten wat ons betreft niet hoeven te worden opgerekt tot het bittere einde. Leges voor begraven hoeven niet kostendekkend te zijn. Toch is de kostendekkendheid 101% en daar hebben wij moeite mee. De laatste eer mag wat ons betreft de gemeenschap wel iets kosten. In het voorjaarsdebat komen wij op dit thema terug.
Is alles dan minder goed gegaan in 2011? Voorzitter, een aantal zaken is wél goed gegaan.
- Het verheugt ons dat de stad gezinnen weet te behouden en/of aan te trekken.
- Lentekriebels is in toenemende mate een succes, 8000 mensen maken hun eigen leefomgeving schoon.
- Digitaal afspraak maken via het Eloket is in 2011 uitgebreid (motie CU van 30 juni 2010) en een andere politieke wens van de CU, behoud van de nevenlocaties van de DIA in Hoogkerk en Lewenborg werkten naar tevredenheid in 2011.
- De werkgelegenheid is gestegen, in deze tijden iets om erg blij mee te zijn.
Voorzitter, samenvattend is het jammer dat het jaar 2011 met een groot verlies én met de conclusie dat de financiële positie van de gemeente Groningen onder druk staat, is afgesloten. Waar gehakt wordt, vallen spaanders is een te gemakkelijke verklaring. Het lijkt er meer op dat er teveel bomen in het bos gepoot zijn, die nu door hun gewicht dreigen om te vallen. Is het lef, overmoed of vette pech? Uitdaging voor het voorjaarsdebat wordt welke bomen absoluut noodzakelijk zijn en waar nog wel wat uitgedund kan worden….
En ondanks grote zorgen en stevige debatten willen wij de medewerkers en het college hartelijk danken voor de inzet Anno Domini 2011.
30 mei 2012
Inge Jongman-Mollema, fractievoorzitter ChristenUnie
Archief > 2012 > juni
- 18-06-2012 18-06-2012 13:04 - Tekort aan parkeergelegenheid bij het crematorium
- 15-06-2012 15-06-2012 21:12 - Gelderse en Overijsselse ChristenUnie fractie op bezoek in Deventer
- 09-06-2012 09-06-2012 12:00 - Groninger Forum onderdeel financiële afweging grote projecten
- 01-06-2012 01-06-2012 10:17 - ChristenUnie kritisch over financiële situatie Gemeente