ChristenUnie Stad in gesprek met Wijert Welzijn

99605fullzaterdag 26 november 2011 15:01

Raadsfractie en steunfractie van ChristenUnie Groningen bezoeken twee keer per jaar een wijk van de stad. Zo werd op 7 november een bezoek gebracht aan bewonersvereniging Wijert Welzijn, P.C. Hooftlaan.

We werden vriendelijk ontvangen door bestuur en vrijwilligers van Wijert Welzijn, onder voorzitterschap van de heer Delfani. Bespreekonderwerpen waren: sporthal Zuid, de bibliotheek en de voetbalkooi.

Wijert Welzijn is niet blij met het voornemen van de gemeente de sporthal, die hoognodig opgeknapt moet worden uit de wijk weg te halen en bij de Euroborg onder te brengen. Dit is voor de gebruikers te ver van huis. Wijert Welzijn wil de sporthal in de wijk houden. Om dit de gemeente duidelijk te maken is Wijert Welzijn van plan een enquête te houden, waarvan de uitslag volgens bestuur en vrijwilligers van te voren wel vaststaat, namelijk dat de bewoners vinden dat de sporthal in de wijk moet blijven. “Gewoon een kwestie van luisteren naar de burgers”.

Verder is het bibliotheekgebouw dringend aan renovatie toe en moet de collectie worden vernieuwd. Een nieuwe uistraling is nodig voor gebouw en collectie. De ChristenUnie-fractie diende er bij de Voorjaarsnota een motie over in, waarin het college werd verzocht binnen een halfjaar een nieuwe locatie te vinden. De motie werd aangenomen. Familiebibliotheek De Wijert functioneert van alle bibliotheken in de Stad het best, zo is uit onderzoek gebleken. Wijert Welzijn vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente van plan is de bibliotheek uit de wijk halen. Aanbouw van de bibliotheek aan het multifunctioneel centrum vindt het bestuur van Wijert Welzijn alleszins het overwegen waard. Zo krijgt het centrum ook meer bezoekers: twee vliegen in één klap. De grote vraag van het wijkbestuur is waarom deze voorzieningen volgens de gemeente zo nodig uit de wijk weg moeten. “Wij willen alles hier houden!” Ten slotte pleit het bestuur voor verplaatsing van de voetbalkooi die nu aan de Van Eedenstraat gesitueerd is. Het Hendrik de Vriesplantsoen is een betere plaats.

Wijert Welzijn signaleert eenzaamheid in de wijk, pleit voor wijkstemdagen, vindt dat te veel organisaties zich met de wijk bezighouden, vindt ook dat ambtenaren af en toe erg moeilijk doen over eenvoudige zaken, zoals het verkrijgen van een pas om als vrijwilliger zwerfvuil te kunnen storten. Het wensenlijstje ziet er verder zo uit: meer (financiële) ruimte voor buurtinitiatieven, herziening van het strooibeleid (uitbreiding naar de schoolomgeving) en een ecologisch wandelpad. “De bewoners van De Wijert willen door de gemeente serieus genomen worden. De gemeente moet signalen uit de wijk oppakken. Vrijwilligers willen gewaardeerd worden”. De fractie kan geen gouden bergen beloven, maar zegt wel toe bij de gemeente naar een en ander te zullen informeren en de wensen van De Wijert heel serieus te wikken en te wegen bij de besluitvorming in de raad.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht