Raad gepasseerd inzake stedenband met Xi’an

XiAn_CityWall_DiLouvrijdag 09 september 2011 11:32

Het College van Burgemeester en Wethouders van Groningen heeft onlangs naar buiten gebracht dat de zusterstadrelatie met het Chinese Xi’an wordt omgezet in een officiële stedenband. De ChristenUnie wil van het college weten waarom dit niet met de raad is besproken.

In het persbericht van 5 september jongstleden liet het college weten dat een officieel werkbezoek van de burgemeester aan Xi’an in het teken zal staan van een officiële ondertekening van de stedenbandrelatie in november 2011. De plotselinge aankondiging van de te sluiten stedenband met Xi’an bevreemdt de ChristenUnie, omdat dit niet van tevoren in de raak besproken is en omdat er nooit sprake van is geweest.

In april 2007 is door de raad het initiatiefvoorstel ‘Stedenbanden opnieuw bekeken’ van de PvdA en de ChristenUnie aangenomen. Vervolgens is in april 2008 de nota ‘Groningen Wereldstad; nota gemeentelijke internationale samenwerking 2008-2012’ besproken en door de raad aangenomen. In deze nota wordt een onderscheid gemaakt tussen officiële stedenbanden en tussen samenwerkingsrelaties (niet zijnde formele zusterstadrelaties). In de discussie in de raad is destijds onder andere aan de orde geweest dat door de hoeveelheid aan internationale contacten, een gebrek aan overzicht bestaat. De strekking van deze discussie was tevens dat het bij wijze van spreken beter is om vijf stedenbanden goed inhoud te geven dan tien stedenbanden half.Daarom is in die nota een beleidskader geformuleerd waarin staat hoe met de stedenbanden t/m 2012 wordt omgegaan. Van Xi’an staat slechts aangegeven:“aansluiting bij bestuurlijke missie Oldenburg juni 2008”. Ook in latere voortgangsrapportages is er nimmer gesproken van een omzetting van deze zusterstadrelatie in een officiële stedenband.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
vragenxian08091129,5 kBapplication/msworddownload

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht