Follow the Leader

Joop 9 april hooidonderdag 09 april 2009 22:27

Beste lezers, weet u wat een "leadergroep" is? Nee, mis, dat is niet de G20, de Navo- of Eurotop, zelfs niet de regering of het College van Gedeputeerde Staten. Het gaat dus niet om de grote leiders. Het begrip leadergroep komt uit het jargon van de plattelandsontwikkeling. Een onderwerp dat tot mijn portefeuille behoort.

Zo'n leadergroep wordt, via de provincie, door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen voor de uitvoering van de leader-as van het Nederlandse Plattelandsontwikkelingsprogramma. Een mond vol, en een lange programmanaam, die daarom meestal POP wordt genoemd. De leadergroep neemt een belangrijke positie in als het gaat om de toekenning van Europese subsidies ten behoeve van voorzieningen op het platteland. Binnen die groep, waarin allerlei maatschappelijke organisaties binnen een bepaald gebied (het leadergebied - hoe bestaat het) zijn verenigd, worden de ideeën voor project afgewogen en gezeefd, voordat ze bij de provincie op tafel komen.De leadergroepen vormen als het ware het overlegplatform binnen het gebied en een middel voor wederzijdse communicatie en promotie. Zoals met veel van dat soort zaken gaat het voor een groot deel om vrijwilligerswerk en wordt alleen de professionele begeleiding gesubsidieerd. Allemaal mensen die veel van hun tijd steken in de ontwikkeling van hun leefomgeving. Mooi werk, maar als het om het beoordelen van subsidieaanvragen gaat, natuurlijk niet in alle gevallen dankbaar, want soms moet er ook iemand afgewezen worden.Al die Zuid-Hollandse leadergroepen hebben al een heleboel voor elkaar gekregen voor hun streek. Mooie en aansprekende projecten op allerlei gebied. Fiets- en wandelroutes met bewegwijzering. Voorzieningen op het gebied van natuur en recreatie en soms ook heel bijzondere, bij een streek passende, dingen op het terrein van het cultureel erfgoed.

Van de week was ik op bezoek bij de groep Zuid-Hollandse Eilanden. Uitwisselen van ervaringen, maar elkaar ook gewoon kritisch bevragen op de voortgang en procedures. Tenslotte gingen we ook nog met elkaar op de foto. Dat is mooi, want zo'n groepsfoto is meestal het tastbare bewijs dat je samen voor de dingen wilt gaan.

En als u dan toch per se wilt weten waar Leader voor staat: Liaison Entre Actions de Dévelloppement de l'Economie Rurale!

« Terug

Reacties op 'Follow the Leader'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.