Bijdrage ChristenUnie tijdens bespreking gemeenterekening 2018

klein-18donderdag 12 juli 2018 19:15

Afgelopen woensdag vond de raadsvergadering over de gemeenterekening 2017 plaats. Tijdens deze raad wordt de balans over het afgelopen jaar opgemaakt. De cijfers, verwachtingen en uitkomsten worden naast elkaar gelegd, zodat de raad een oordeel kan vellen over wat goed ging, en wat beter kan. Hier lichten we de bijdrage van de ChristenUnie toe.

Raadslid Koopmans stipte als eerst de burgerbetrokkenheid in de gemeente Groningen aan. "In niet alle trajecten was die burger even goed betrokken, maar de conclusie was ook dat er een stijgende lijn te ontdekken was, dus we zijn op de goede weg. Maar er zijn ook mensen in de stad die het heel anders hebben ervaren, en nog steeds te hoop lopen tegen een overheid die vindt dat een verkeersheuvel niet hoeft, terwijl zij dag in dag uit de auto’s door hun straat zien scheuren. Neem bijvoorbeeld de bewoners rondom het Oosterhamriktracé."

Daarnaast haalde hij ook de decentralisaties richting gemeentes aan, die met grote bezuinigingen gepaard gingen. Volgens raadslid Koopmans hebben deze bezuinigingen tot fikse tekorten geleid. "Ruim 6 miljoen tekort op de WMO en bijna 9 miljoen op de Jeugdhulp. Een zorgelijke ontwikkeling die niet volledig aan het college te wijten is, maar waarmee we wel te dealen hebben. Het VNG-congres heeft wel wat opgeleverd qua intenties maar nog niet qua financiële middelen."

Ook het belang van duurzaamheid, een speerpunt voor de ChristenUnie, werd wederom benadrukt. "Op het gebied van duurzaamheid zijn we er nog lang niet. Wat ons betreft is dat een uitdaging die volop in beweging is, waarbij mensen ook wel willen maar waarbij de middelen soms erg beperkt zijn. Laten we ons blijven inzetten voor een duurzaam Groningen, om als voorbeeld te kunnen zijn voor andere gemeenten. Dat moet de ambitie zijn." 

Als laatste speerpunt haalde Koopmans de stand voor wat betreft prostitutie aan. "Ik wil afsluiten met de ontwikkelingen rondom de sluiting van de tippelzone. We zijn erg blij dat het gelukt is alle partijen die hierbij betrokken zijn op één lijn te krijgen en toe te werken naar sluiting, wanneer dat ook zal zijn." Als ChristenUnie hebben we ons hier altijd hard voor gemaakt, het is erg bevredigend om dit resultaat te zien.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage ChristenUnie tijdens bespreking gemeenterekening 2018'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.