Afkoop onderhoudsbijdrage Euroborg
Afgelopen woensdag sprak de gemeenteraad over afkoop van de onderhoudsbijdrage aan de Euroborg. Hieronder is de woordvoering van Inge Jongman weergegeven.
2003
Even terug naar 2003. FC Groningen heeft in de tussenliggende tijd van bouw nieuwe stadion al een overbruggingskrediet, kan minder lenen dan eerder gedacht en moet ook nog de verhuizing bekostigen. Daarom wordt er via de gemeente aan NV Euroborg 15,45 miljoen geleend op basis van de huurinkomsten van de FC én draagt de gemeente 273.000 bij aan het onderhoud van het stadion omdat de businesscase niet sluitend is en omdat niemand een complex wil dat er over een aantal jaren verloederd bijstaat en de gemeente zodoende stuur heeft op het voorkomen van verloedering. Letterlijk citaat: “ Daar willen we garanties voor en die garanties kunnen we alleen krijgen als we daar zelf medeverantwoordelijkheid voor nemen”. Tegelijkertijd staan er duidelijke zinnen over krachtig en preventief toezicht op FC Groningen en teksten dat men maximaal wil waarborgen dat FCG haar verplichtingen nakomt in het geheel van de complexe financieringsstromen van de bouw en verhuur van de Euroborg.
2015
Groot succes dat stadion, veel plezier geeft dat voetbal aan stad en ommeland , ik benadruk dat wij daar niets op af willen dingen. Maar wat is er overgebleven van dat krachtige toezicht op de FC? Niets, want al een paar jaar wordt op de deur van het stadhuis geklopt of de gemeente mee wil betalen aan betaald voetbal. Want de huisvestingslasten en de structurele lasten moeten omlaag en er moet ook nog geld komen voor het Topsportzorgcentrum. Zijstraatje hierbij: bij het hele gedoe rondom de sportcarroussel hebben wij al aangegeven ons af te vragen waarom dit hier moet, het Martiniziekenhuis heeft een topsportkliniek. En dan komt het college met de vraag of we alvast één vinger kunnen geven waarbij als je één vinger geeft de eindconclusie alleen maar kan zijn dat je de hele hand geeft. Had op zijn minst als college de hele hand op papier gezet in plaats van een vinger per keer.
Wat is er overgebleven van de plannen en toezicht op een gezonde bedrijfsvoering? Citaat:
De gemeente Groningen heeft maatschappelijk belang bij een financieel gezonde betaald voetbalorganisatie met meteen daarbij de zin dat ze als aandeelhouder van de Euroborg ook belang heeft bij een financieel gezonde huurder.
Hoezo maatschappelijk belang? Wat is het maatschappelijk belang van al die “gewone” bedrijven waar het ook slechter gaat? Daar werken veel mensen voor het minimumloon zich de blaren op de handen en daar draagt het college toch ook niet aan bij als het wat minder gaat? En hoezo FCG heeft al bezuinigd, wat dan en hoeveel dan wordt niet genoemd. Tja, met een gemiddeld spelerssalaris van 250.000 euro?
En hoezo maatschappelijk belang voor het college? Het gaat hier gewoon om je eigen financiën, dat is gemakkelijk om het zo goed te praten.
En hoe weten we dat het oorspronkelijke doel: een afgebladderde en verslonsde semi-publieke ruimte nu en blijvend door de FC kan worden voldaan? Ik heb ambtelijk begrepen dat de NV Euroborg de eerste rechten op opbrengsten van de FC heeft, maar wat voor zekerheid is daar over te geven? Hoe zit het met sportieve prestaties in de toekomst versus balanstotalen en opbrengsten? Daar is nu met geen goed woord iets over te zeggen, laat staan te garanderen.
Kortom, houd toezicht op het onderhoud en geef je geld niet weg. Wij moeten niets hebben van dat geschuif met potjes geld.
Afbeelding: Voetbalstadion Euroborg in vogelvlucht (foto: Bouwe Brouwer)
Reacties op 'Afkoop onderhoudsbijdrage Euroborg'