Geslaagde campagnestart ChristenUnie Overijssel in Rijssen

donderdag 29 januari 2015 12:20

Op woensdag 28 januari begon ChristenUnie Overijssel in Rijssen met haar campagne. 's Middags werd het Bouwgilde bezocht en 's avonds was er een bijeenkomst in het Parkgebouw waar ook Gert-Jan Segers aanwezig was. Hieronder vindt u van beide programmaonderdelen een kort verslag.

Middagprogramma: het Bouwgilde
Het middagprogramma begon om 15:00 met een kop koffie en een kennismaking tussen verschillende aanwezigen, gevolgd door een presentatie over het ontstaan en de huidige invulling van het Bouwgilde. De samenwerking tussen het VMBO (Reggesteyn: profiel BWI: Bouwen, Wonen en Interieur), het MBO (ROC van Twente, niveau 2, 3 en 4), de gemeente en het bedrijfsleven (Kring Werkgevers Rijssen, Bouwmensen) verschilt sterk van de traditionele bouwschool en geeft leerlingen de kans om kennis te maken met (en wanneer wenselijk over te stappen naar) andere opleidingen. Het Bouwgilde vindt het ook belangrijk dat meiden betrokken worden in de techniek, door hen bijvoorbeeld te betrekken bij het (decoratief) schilderen.


 
Paneldiscussie
Na een rondleiding door het pand van Bouwgilde, waar zowel ChristenUnie Rijssen-Holten als ChristenUnie Overijssel de gelegenheid hadden om contact te hebben met de leerlingen werd een paneldiscussie gehouden onder leiding van Bert Tijhof. Namens ChristenUnie Overijssel deden Jan Westert (lijsttrekker) en Martha van Abbema hier aan mee, namens het Bouwgilde Arjan van ’t Hul, namens het VMBO op Reggesteyn Sam Terpstra, namens de Kring Werkgevers Rijssen Hans ter Steege, namens het ROC Remco Meijerink en namens de gemeente Rijssen-Holten Ben Wolterink.
 
Deze discussie ging over de 3 O’s: Onderwijs, Ondernemers en Overheid. Ten eerste werd gesproken over het belang van techniekonderwijs en de rol van de overheid. Hans ter Steege benadrukte dat techniek onterecht geen goed imago heeft, waar Sam Terpstra aan toevoegde dat intensieve samenwerking met lokale overheid en bedrijfsleven dit initiatief mogelijk maakt, maar dat ook de provincie zal moeten investeren in meer jongeren in het techniekonderwijs. Volgens Remco Meijerink zien jongeren te weinig dat er een grote kans is op werk in de technieksector en dat het inkomen in die sector redelijk goed is. Hij wil er naar streven dat jongeren die nu aan hun opleiding beginnen over 4 jaar, bij het behalen van een diploma, gelijk een arbeidscontract ondertekenen. Jan Westert van ChristenUnie Overijssel ging daar op in door te zeggen dat de ChristenUnie graag wil doorpakken. Momenteel is er teveel overleg, zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurd.

Jan Westert (ChristenUnie Overijssel): “momenteel is er teveel overleg, zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurd”

 
Arjan van ’t Hul vroeg vervolgens hoe men, samen met de overheid, van de bouw een topsector kan maken. Ben Wolterink reageerde hier op door te zeggen dat de Gemeente Rijssen-Holten een faciliterende rol speelt, waar Remco Meijerink complimenten aan toevoegde: “Rijssen-Holten spreekt een wens uit en maakt die vervolgens ook waar”. De samenwerking binnen het Bouwgilde helpt Reggesteyn, het ROC en het bedrijfsleven.


 
Het volgende onderwerp waren de kansen voor dit model voor Overijssel. Volgens Ben Wolterink is dit concept te kopiëren, maar zal het in het westen van het land niet werken. Remco Meijerink voegde daar aan toe dat er vergelijkbare initiatieven zijn, maar dat het zeldzaam is dat het zo goed werkt.

Remco Meijerink (ROC): “het concept van het Bouwgilde is niet uniek, maar dat het zo goed werkt als in Rijssen-Holten is zeldzaam”

 
Volgens Ben Wolterink moet rekening worden gehouden met een vierde O: de ouders. Ook zij hebben invloed op de opleidingskeuze van hun zoon of dochter. Doordat de techniek en de bouw momenteel geen goed imago hebben, willen ouders niet altijd dat hun kinderen deze opleidingen kiezen. Dat is jammer, want de bouw toont voor de komende jaren zeker perspectief.
 
Het volgende onderwerp had betrekking tot de toekomst van de bouw. Hans ter Steege zei dat het van belang is om contacten te houden met het HBO, omdat er eenmaal leerlingen zijn die na het Bouwgilde ook graag nog doorleren. Volgens Sam Terpstra wordt VMBO-MBO als basis voor het HBO vaak onderschat, maar blijken juist de leerlingen afkomstig van het MBO (i.p.v. de HAVO) minder moeite met het HBO te hebben. Volgens Remco Meijerink worden mensen in principe opgeleid voor de arbeidsmarkt, maar wil het Bouwgilde ook het maximale er uit halen. Dit kan betekenen dat leerlingen doorstromen naar het HBO. Arjan van ’t Hul voegde daar aan toe dat binnen het Bouwgilde in de ‘Netwerkschool’ (MBO 4) al modules kunnen worden gevolgd van het HBO.
 

Ben Wolterink (ChristenUnie Rijssen-Holten): “Rijssen is dé Bouwstad”

 
Het laatste punt heeft alles met deze toekomst te maken en gaat over de arbeidsmarkt. Volgens Hans ter Steege zal deze zeker weer aantrekken. Volgens Ben Wolterink is daarbij ook de participatiewet, die zich richt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, van belang. Sam Terpstra bevestigt dat en zegt dat werk kan zorgen dat mensen niet ‘ontsporen’. Ben Wolterink is daarom ook blij met zijn portefeuille waarin onder andere onderwijs en jeugdzorg zitten. Deze portefeuille wordt overgenomen door Bert Tijhof.
 
Jan Westert sluit de paneldiscussie af door nog eens te wijzen op de bijzondere samenwerking binnen het Bouwgilde. De leerlingen zijn zelf ook enthousiast en het was leuk om hen te kunnen spreken. Een punt dat ChristenUnie Overijssel zeker mee zal nemen is het streven om van de bouw een topsector te maken. De sector is zeker bepalend voor Overijssel.

Op de website van het Bouwgilde vindt u meer informatie over de ‘succesformule’ VMBO-MBO-bedrijfsleven. Het Bouwgilde is een samenwerking tussen het voortgezet onderwijst (vooral Reggesteyn, maar ook het Jacobus Fruytier en de Waerdenborch), het ROC van Twente en het bedrijfsleven (Kring Werkgevers Rijssen en Bouwmensen).
 
Avondprogramma: bijeenkomst ChristenUnie Overijssel met Gert-Jan Segers
Vanaf 19:30 liep de foyer van het Parkgebouw al snel vol. Naast ChristenUnie-leden waren ook leden van de SGP aanwezig. Om 20:00 heette Bert Tijhof iedereen welkom, waarna Jan Westert de avond opende met woorden uit Filippenzen 4, gelezen uit de ‘Bijbel in Gewone Taal’. Hij vertelde daarna over het werk dat de Provinciale Staten doet en hoe de ChristenUnie hierin een rol speelt. Na het behandelen van verschillende onderwerpen kreeg Gert-Jan Segers het woord. Hij begon met Jeremia 29: "zet je in voor de vrede van de stad" en sprak vervolgens over de huidige toestand van de wereld, waarin vrijheid onder druk staat. Het gepassioneerde verhaal van Gert-Jan Segers was tegelijk een ondersteuning van de Christelijke politiek: “God is een God van details, dan is het een kleine stap om je in te zetten voor die buslijn of duurzame energie”.
 

Gert-Jan Segers (Tweede Kamerlid ChristenUnie): “God is een God van details, dan is het een kleine stap om je in te zetten voor die buslijn of duurzame energie”

 
Daarna werden, opnieuw onder leiding van Bert Tijhof, de aanwezige kandidaten uit de top tien van de lijst voor de Provinciale Staten voorgesteld en kreeg de lijsttrekker van ChristenUnie Groot Salland (waterschap) ook de gelegenheid om de zaal kort toe te spreken. Tot slot kreeg Marjan van der Bent het woord, zij neemt na jaren actief te zijn geweest in de politiek (sinds 1982!) afscheid.
 

De avond werd afgesloten met een informele borrel waar er de gelegenheid was om elkaar te spreken. Naar schatting waren ongeveer 60 mensen aanwezig deze avond. ChristenUnie Rijssen-Holten en ChristenUnie Overijssel kijken met dankbaarheid terug op een goede campagnestart en hopen van harte op uw stem en Gods zegen voor de verkiezingen op 18 maart.

« Terug

Reacties op 'Geslaagde campagnestart ChristenUnie Overijssel in Rijssen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.