Coalitieakkoord niet SMART

coalitieakkoorddonderdag 15 mei 2014 17:54

Woensdag besprak de gemeenteraad het coalitieakkoord van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. Inge Jongman stelde namens de fractie van de ChristenUnie dat het akkoord niet SMART geformuleerd is, waardoor op veel punten onduidelijk is wat de coalitie precies beoogt. Hieronder is haar bijdrage te lezen.

Voorzitter,

Een nieuw programma, een nieuwe coalitie, een nieuwe ploeg wethouders. Allereerst willen wij de nieuwe coalitie feliciteren met de geweldig gevonden slogan “Voor de verandering”….het was de landelijke campagneleus van de ChristenUnie in 2012.

Los van dit alles, de samenstelling van dit college was niet de eerste keus van de ChristenUnie zoals u weet. Daarom staan wij hier toch wel met gemengde gevoelens. Het is een samengesteld college van drie verliezers en één “dikke” winnaar die heel snel in elkaars armen zijn gevallen. Met partijen die eerder ook in de coalitie hebben gezeten, eerder mooie teksten hebben geschreven over een andere overheid en daarvoor verantwoordelijkheid hebben gedragen, maar tot dusver nog niet helemaal waar hebben kunnen maken. Wij vragen ons ook af het programma in de vorm van een glossy tekenend is voor de inhoud… 

Voorzitter, naar de inhoud. Wat opvalt als je boven de tekst gaat hangen is dat de tekst qua niveaus verspringt (van strategisch naar operationeel en af en toe tactisch) en niet SMART geformuleerd is. Omdat SMART een uitgesleten term dreigt te worden en eigenlijk hét geestelijk eigendom is van voormalig CDA-raadslid Bernard Koops stel ik - voor de verandering - aan het aanstaande jeugdige college de term FUZZY voor. Een FUZZY doelstelling is feestelijk, uitdagend, zuiver, zinnelijk, yes! Be Fuzzy.*

Goed, waar de tekst de ene keer heel concreet is:

  • fontein op de Grote Markt,
  • bussen weg van de Grote Markt,
  • veilige fietsverbinding Vondellaan,
  • meer ruimte voor fietsparkeren en stallingen,
  • windmolens binnen gemeentegrenzen,

zitten er ook veel open deurtjes in de tekst zonder vorm van visie. Wij snappen best wel dat het schrijven van teksten niet onbeperkt kan. Maar wat betekent:

  • “we willen minder vertaalslagen tussen begroting en rekening naar beleidsnota´s” (Gaat de coalitie zomaar aan de slag?),
  • “in deze dialoog bieden wij ruimte aan ondernemers om open te zijn op zondag” (Dialoog oké, maar is er ook daadwerkelijk ruimte voor dicht op zondag of moeten we met z´n allen mee in de liberale vaart der volken?)
  • “wanneer het Rijk extra middelen ter beschikking stelt, bepalen we per situatie of het noodzakelijk is om deze middelen door te geven of dat het bestaande gemeentelijk beleid al voldoende in het doel voorziet” (Komt discussie over armoedebeleid terug waar D66/VVD en PVDA/GL diametraal ten opzichte van elkaar stonden?).

En wat betekent besparen op de dekkingsgraad van de tarieven met een hoger bedrag (dan worden deze dus hoger)? Voor de Stadjers: we vervangen en onderhouden de openbare verharding minder snel (dus slechter wegdek), wat zegt doorlichting programma´s (we gaan overal op besparen?). En onder het kopje beschermen in het hetzelfde hoofdstuk te spreken over preventie, voorlichting, toezicht en handhaving alcohol- en drugsgebruik onder jongeren en tegelijkertijd te spreken over reguleren wietteelt. Van wethouder naar wiethouder is niet de promotie die wij in gedachten hebben… ICT outsourcen klinkt mooi, maar na DaFinci weten we ook hoe strak je moet sturen om ervoor te zorgen dat je niet het driedubbele betaalt. En wijkwethouders is een leuk idee, maar nu de wijken aangeven dat stadsdeelcoördinatie minder fte’s ter beschikking heeft, is het de vraag waar de wijken meer aan hebben. En als laatste en als meest belangrijkste, wat gaan de decentralisaties betekenen voor de mensen die te maken hebben met deze wetten, voor de budgetten, voor de taak als gemeente en hoe gaat het nieuwe college hierin handelen?

Om positief af te sluiten, wij waarderen de inzet van een ieder om te komen tot het gemeenschappelijk sturen van de stad. Het gebruik van werkwoorden klinkt actief. Het verbindende karakter spreekt aan. Het groene en duurzame karakter spreekt aan. Het kindpakket vanuit Armoedebeleid zou ons voorstel hebben kunnen zijn. Groningen als energiehoofdstad is oké. Accent leggen op inbraak, geweld en mensenhandel kunnen wij delen. Aandacht voor fietsparkeren zijn wij blij mee.

Voorzitter, ik rond af. Wat is een coalitieprogramma meer dan een verzameling letters en inkt? Wat is een college meer dan een verzameling mensen met ideeën? Daden, díe zullen wij als fractie beoordelen en elk voorstel wegen op het schaaltje van onze taak als vertegenwoordigers van de Stadjers: 'Wordt de stad beter of slechter van dit voorstel? Zijn de bewoners daadwerkelijk betrokken bij een verandering op welk beleidsterrein dan ook?'

Bij het uitvoeren van dit alles als dagelijks bestuur wenst de ChristenUnie het aanstaande college veel succes en zegen toe.

Groningen, 14 mei 2014
Inge Jongman


* FUZZY:
Feestelijk: lol in hebben om voor halen doelstelling te gaan
Uitdagend: spannend, op randje haalbare
Zuiver: weergeven wat je écht wil bereiken
Zinnelijk: prettig gevoel hebben bij doelstelling
Yes: doelstelling met enthousiasme oproepen, yes!

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht