ChristenUnie Overijssel heeft kandidatenlijst vastgesteld

wegwijzer vletgaarsmatenmaandag 13 december 2010 21:30

De Provinciale Unievergadering van de ChristenUnie in Overijssel heeft op 9 december haar kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen 2011 vastgesteld. De Unievergadering in Ommen koos Jan Westert uit dezelfde plaats als lijsttrekker voor deze verkiezingen. Op de kandidatenlijst staan twee Rijssenaren, Niek Otten (plaats 22) en Freek Nieuwenhuis (plaats 27).

Westert was ook voorzitter van de commissie die verantwoordelijk was voor het opstellen van het verkiezingsprogramma 2011-2015. Dat werd tijdens dezelfde vergadering vastgesteld, en zal de komende weken gereed worden gemaakt voor publicatie.

Op de tweede plaats staat zittend Statenlid Marjan van der Bent uit Witharen. Op de kandidatenlijst volgen Martha van Abbema uit (Den Ham), Sybren Stelpstra (Hardenberg) en Arjan Hof (Enschede). Mocht de ChristenUnie een hoger zetelaantal behalen, dan kan zij voor de plaatsen zes tot tien putten uit Jurgen van Houdt (Enschede), Gerdien Rots (Zwolle), Jan Willem Schutte (Kampen), Dick van den Berg (Hardenberg) en Job Looijenga (Zwolle).

Toekomst
Kersverse fractievoorzitter Westert ging na zijn benoeming in op de teleurstelling, die de vastgestelde lijst voor enkele huidige Statenleden inhoudt. Daarna wees hij direct naar de toekomst: "We moeten uit overtuiging mét elkaar kiezen. Iedere stem telt 2 maart voor de Provinciale Staten en voor de Eerste Kamer, maar ook voor de christelijke politiek."

 

Wat doet de provincie nu eigenlijk?
Nederland bestaat uit twaalf provincies. De provincies vormen de schakel tussen de gemeenten en het rijk en worden daarom het middenbestuur genoemd. Ze voeren simpel gezegd de taken uit die voor gemeenten te groot zijn en voor het rijk te klein. De provincies werken veel samen met de andere overheden (rijk, gemeenten en waterschappen) en met bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Eén van de belangrijkste provinciale taken is de inrichting van de ruimte. De provincie bepaalt in hoofdlijnen of steden en dorpen kunnen uitbreiden, waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd.

Minder bekend is dat de provincie ook zorgt voor een goede bereikbaarheid van de steden, dorpen en het platteland. Denk maar aan de streekbussen en de regiotaxi. Ook zorgt de provincie dat mensen in hun vrije tijd er op uit kunnen door het aanleggen van natuurgebieden, fietsroutes en het subsidiëren van culturele activiteiten als popfestivals of tentoonstellingen.

Een veilige en schone leefomgeving is voor iedereen van belang. Daarom zorgt de provincie voor schoon zwemwater, roetfilters op bussen, uitstootbeperkende maatregelen voor bedrijven, veilige routes voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen en ambulances die snel ter plaatse kunnen zijn.

Eerste Kamer
Voor de ChristenUnie is het stemmen op de Provinciale Staten niet alleen belangrijk voor de provincies, maar ook voor de Eerste Kamer. De Provinciale Staten stemmen namelijk op de volksvertegenwoordigers in de Eerste Kamer. Deze moeten de besluiten van de Tweede Kamer goed keuren. Het is dus van groot belang dat de ChristenUnie ook hier goed vertegenwoordigd is.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Overijssel heeft kandidatenlijst vastgesteld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.