Inge Jongman benadrukt belang betrouwbare overheid

jongmanmollemadonderdag 01 juli 2010 14:02

Bij de bespreking van de Voorjaarsnota (met het oog op de begroting voor 2011) heeft de ChristenUnie een vijftal moties ingediend, waarvan er vier zijn aangenomen. Hieronder vindt u de bijdrage van fractievoorzitter Inge Jongman, waarin zij onder andere benadrukt dat gewerkt moet worden aan een betrouwbare overheid.

Allereerst, voorzitter, sta ik graag stil bij de bijbelse overweging die wij als fractie hebben gehouden in het licht van de begroting 2011. Daarbij citeer ik Mattheüs 6 : 25 : “Maak je geen zorgen over jezelf of over wat je zult eten of drinken….. is het leven niet meer dan het voedsel en is het lichaam niet meer dan kleding? Kijk naar de vogels in de lucht, ze zaaien niet en ze maaien niet maar toch voedt jullie hemelse Vader ze”.

Het gaat ons erom te zeggen dat wij als mensen, als politici, niet alles in de hand hebben en dat wij ons altijd afhankelijk weten; wij wensen het college bij het opstellen van de begroting 2011 Gods onmisbare zegen toe.

De bijbeltekst over de vogels betekent echter niet dat wij als fractie achterover zijn gaan leunen en afwachten wat er verder gaat gebeuren, want in diezelfde Bijbel staat dat we de aarde moeten bewerken, dus hebben wij de hand aan de ploeg geslagen!

Als wij het huidige politieke klimaat bekijken, zowel landelijk als hier plaatselijk, dan zien wij een politieke cultuur van toenemend wantrouwen en als je dat visualiseert is het een versnipperd politiek landschap met een regenboogcoalitie aan de horizon. Waardoor dat komt is voer voor sociologen en filosofen, maar ook wij hebben er zo onze gedachten over; het feit dat traditie, ideologie of geloof is losgelaten, maakt dat het voor mensen niet altijd duidelijk is welke politieke overtuiging daarbij past. Daar komt nog bij dat mensen vaker redeneren vanuit zichzelf: what’s in it for me in plaats van what’s in it for us.

Wat ons betreft moet je werken aan herstel van politiek vertrouwen, een besluit dat de politiek neemt, neemt ze echt niet om de inwoners dwars te zitten; het dient een doel op basis van argumenten en op basis van argumenten kun je het eens of oneens zijn. Als je dat open en eerlijk deelt met de inwoners van deze stad en je staat open voor wisselwerking, dan doe je je best vertrouwen op te wekken. Hierbij daag ik raad en college uit om te werken aan een nieuw bordje bij de entrees van de stad: de betrouwbaarste stad van 2015!

Terug naar het hier en nu want we worden bepaald bij de inhoud van het beleid voor het jaar 2011 en het beschikbare geld. In deze tijden hebben bezuinigingen gevolgen voor de mensen in deze stad; niet iedereen in de stad weet nog wat hem/haar boven het hoofd hangt en dus hecht onze fractie aan een weloverwogen afweging.

In algemene zin lijkt het alsof het college het botte bijltje gehanteerd heeft. We hebben een droge lijst gekregen met af en toe een argument en soms ook geen argument. Zoals ik net heb aangegeven, op basis van argumenten willen wij graag politiek bedrijven en dus vraag ik het college bij motie om de raad voor

1 oktober 2010 te voeden met een uitgebreide(re) argumentatie voor de bezuinigingsplannen én ons te informeren over de reacties van de instellingen en direct betrokkenen in de vorm van een soort van tussenrapportage. Met andere woorden: een scherper bijltje!

Voorzitter, ondanks het verzoek dat wij zojuist gedaan hebben om op basis van meer en betere argumenten ons te informeren over de bezuinigingen, wil ik nu namens de fractie van de ChristenUnie aangeven op welke punten wij nu al grote moeite hebben. In de commissie heb ik dat in 1 minuut moeten proppen, nu kan ik er wat uitgebreider op ingaan. Ik noem de volgende:

23

Als de functie van Ombudsman landelijk georganiseerd gaat worden, verwachten wij dat de klachtendrempel flink omhoog gaat en dat meer mensen aan de balies van de gemeentelijke diensten gaan klagen; de cijfers van 2009 laten immers zien dat inwoners vaker een beroep doen op de ombudsman; evenals stadjers die verdwalen in het woud van gemeenteregels.

Daar komt bij dat we in een proces zitten van cultuurverandering; de ombudsman heeft laten zien hierin stimulerend te werken. Daarom stellen wij voor om deze bezuiniging nader te onderbouwen en te combineren met nummer 20 waarbij de ambtelijke advisering en voorbereiding beroep en bezwaar ingelijfd wordt bij de Ombudsman.

33

Het college roept al jarenlang: geen stigma op de Stadjerspas dus geen minimapas, maar een pas met een prijs naar inkomen. Inmiddels is bekend dat veel bedrijven meewerken juist door deze gemêleerde doelgroep. Wij denken dat door de inzet van de pas voor de doelgroep die het nodig heeft ,de pas uitgehold wordt, omdat bedrijven korting geven op een minimapas minder aantrekkelijk vinden. College, graag uw uitleg hoe u deze draai in uw opvatting kunt verklaren.

42

Bezuiniging op De Jonge Onderzoekers komt zonder enig signaal vooraf, jaar in, jaar uit hebben zij subsidie gekregen en nooit is het doel ter discussie gesteld. Ik wil dat het college in de tussenrapportage het doel waarom hierop te bezuinigen veel preciezer formuleert.

43

Schoolzwemmen lijkt een makkelijke bezuiniging, maar wat ons betreft geen goede. De redenering is: omdat de meeste kinderen al kunnen zwemmen, is het schoolzwemvangnet niet meer nodig. Wij redeneren andersom: juist voor die kinderen die het nog niet kunnen is het zaak om dit vangnet te hebben tijdens schooltijd en al in 2003 hebben wij – met D66 - gepleit voor het verlagen van de leeftijd voor schoolzwemmen: nl. naar groep 3 en 4. Invullen met andere bewegingsuren wordt een hele lastige, scholen hebben nu al moeite om die uren in te vullen met vakleerkrachten; daarom is het argument van extra beweging in tijden van dikker wordende kinderen meer dan ooit valide!

44

Bezuiniging maatschappelijke voorzieningen: geen idee waar het college naar toe wil. Zorg voor zwakkeren staat hoog in het vaandel van de ChristenUnie.

53

Het COP heeft al een ronde van bezuinigingen erop zitten; 35 groepshulpen zijn ontslagen. Het college stelt nu voor om 1 miljoen te bezuinigen op peuterspeelzaalwerk/kinderopvang. Van de 1,7 miljoen die het COP krijgt is dat toch wel een groot bedrag. De ChristenUnie hecht eraan dat ook in de toekomst ouders de keuze hebben voor kinderopvang of voor het meer pedagogisch gerichte peuterspeelzaalwerk. Maar waar wij vooral bang voor zijn is dat de vve-gelden in de toekomst weliswaar ingezet blijven worden voor kansarme kinderen maar zonder de mix met kansrijkere kinderen. Onze fractie dient een motie in om het te bezuinigen bedrag te temperen.

59

De gehandicaptenparkeerkaart kost de gemeente 75.000 euro, maar wij horen graag van het college om hoeveel mensen het gaat ,wat zij moeten gaan betalen of welk bedrag ten laste komt van het WMO-budget, dit budget staat al onder druk door maatregel 45.

65

Wat de arts is voor het lichaam is muziek voor de geest. Wij scharen de muziekschool onder het kopje breedtecultuur – waar wij erg voor zijn net als breedtesport - en willen weten wat verhoging van de lesgelden gaat inhouden en betekenen. Blijft het voor de minima nog mogelijk hun muzikale kind naar de muziekschool te sturen?

66

De ChristenUnie is voorstander van het huwelijk. Maar om bruid en bruidegom nou bij de DIA aan de balie te laten trouwen en daarmee je trouwdag net zo spannend te maken als het aanvragen van een paspoort, is ons toch echt te gortig, het stadhuis is ons gasthuis voor alle stadjers, ook voor de trouwlustigen die gratis willen trouwen.

Daarnaast vinden wij dat bezuiniging 9.1 wel wat steviger aangezet mag worden. 4000 werkplekken op 3000 medewerkers is best veel; wat ons betreft kun je ook wel met 2500 werkplekken toe; immers er is nooit een 100% bezetting en flexwerken is de toekomst!

Daarnaast hebben we een aantal eigen wensen, die ik bij motie graag aan u voorleg.

Als eerste een motie over de mogelijkheid van een eloket voor Hoogkerk en Lewenborg; mensen die de moeite nemen om een digitale afspraak te maken, kunnen wat ons betreft beloond worden doordat ze meteen aan de beurt zijn.

Als tweede een motie over de ondernemers in de Folkingestraat. In de campagnetijd hebben wij op Valentijnsdag de liefde verklaard aan de Folkingestraat. Echter, de Folkingestraat is destijds met extra gemeentelijk geld opgeknapt en het lijkt erop dat externe ontwikkelaars meer en meer deze rol overnemen. Hierdoor lopen ondernemers in deze straat het gevaar te hoge huren te moeten betalen en hun winkel elders te moeten vestigen, waardoor het unieke, bijzondere karakter van deze straat gevaar loopt. Wij willen het college vragen om hiervoor een visie te ontwikkelen.

Als derde een motie over de verkeersafwikkeling voor fiets en auto richting bedrijventerrein Zuidoost. Voor de fiets is er komende vanuit de hoek Beijum/Lewenborg geen goede aansluiting, alleen met ver omfietsen; voor de auto is de toegang, vooral voor eerste bezoekers, onduidelijk en onlogisch. Daar willen wij wat aan doen.

Voorzitter, ik spreek als 8e partij; als je het vergelijkt met de duur van een voetbalwedstrijd, spreek ik in inmiddels in blessuretijd, maar verwacht in deze extra minuten nog goed te scoren bij raad en college.


Meer over de moties van de ChristenUnie leest u op het weblog van Inge Jongman: 'Voorjaar in de kop of zomer in het hoofd' op http://christenunie.dsg.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht