Lijsttrekker ChristenUnie bezoekt Katwijk

img_3905-2.jpg

Transformator Kitepower wordt gedemonstreerd aan Mostert, Schonewille en Kuijt.

dinsdag 12 maart 2019 23:29

Maandag 11 maart bezocht Jacco Schonewille, lijsttrekker van de ChristenUnie In Zuid-Holland, Katwijk. Schonewille (sinds anderhalf jaar lid van Provinciale Staten) liet zich in de aanloop van de Statenverkiezingen van 20 maart informeren over de ontwikkeling van het voormalig vliegkamp Valkenburg. Het moet een nieuw dorp (5000 woningen) worden, waar het goed en duurzaam wonen is, met ruimte voor groen en water in en rond de bebouwing aan de Wassenaarse en Katwijkse kant. Wethouder Gerard Mostert (ChristenUnie) fungeerde als gastheer en leidde een aantal presentaties in. Ook Atie Kuijt, nr. 18 op de provinciale lijst was present.

Veel aandacht kreeg de geslaagde poging van Katwijk om de ontwikkeling van drones en de toepassing daarvan een kans te geven in bijvoorbeeld landbouw, bij het onderhoud van windturbines en op het gebied van veiligheid (politie, defensie). Unmanned Valley Valkenburg (UVV) is een unieke kans om in nabijheid van kennisinstituten in de Randstad (TU Delft, ESA/Estec Noordwijk, kennisstad Leiden) voor Katwijk en de regio nieuwe werkgelegenheid te maken. De testmogelijkheden op het terrein zelf en richting Noordzee maken juist deze plek tot een toplocatie.

De provincie ondersteunt deze ambitie en kan een rol spelen in het slagen van de groeibriljant UVV. Een van de hier actieve bedrijven liet zien waar onderzoek en ontwikkeling toe kunnen leiden: de opwekking van windenergie met kites, een groot soort vlieger. Ooit een idee van ruimtevaarder Wubbo Ockels, nu een veelbelovende ontwikkeling. Ook de plannen op een energieneutraal Valkenburg kunnen hiervan profiteren.

Eerder op de middag werd Schonewille bij een winderige N206 door fractievoorzitter Ton de Vries van de ChristenUnie bijgepraat over de bereikbaarheid van Katwijk en de regio. De Rijnlandroute zal abrupt eindigen bij de N441 (richting Wassenaar) en in het Katwijkse vervolg voor een flessenhals zorgen, zeker met de bouwplannen op Valkenburg en elders. Voor het doorgaande verkeer in de dorpen Katwijk a/d Rijn en Rijnsburg is aanleg van de ‘Pioniersbaan’, de verbinding tussen N206 en A44 tussen Katwijk en Noordwijk, hard nodig, en zo snel als mogelijk.

« Terug

Reacties op 'Lijsttrekker ChristenUnie bezoekt Katwijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.